Nu ma pot decide care este locul meu preferat din Romania... litoralul si Marea cea Neagra, inegalabila Delta a Dunarii, platoul Bucegilor sau Vulcanii Noroiosi? Totusi, inclin mai mult catre vulcani pentru ca aici ma simt parca pe alta planeta, intr-o alta lume...

I-am vizitat intr-o zi insorita si calduroasa de vara si am fost impresionata de peisajul ciudat pe care-l formeaza vulcanii in miniatura. Acestia se afla in judetul Buzau, la 12 km de Berca si reprezinta una dintre cele mai interesante rezervatii din Romania.

Tara noastra are multe locuri frumoase, dar Vulcanii Noroiosi sunt unici! Vulcanii Noroiosi au fost descoperiti prima data la noi in tara in anul 1867, de catre francezul H. Cognand, cu ocazia unor prospectari petroliere. Sunt cunoscuti in zona sub numele de pâcle si au aceeasi structura ca si vulcanii adevarati, iar in interiorul lor se produc procese similare. Acest fenomen natural este spectaculos si rar intalnit in lumea intreaga.

Prin craterele vulcanilor, gazele din adancuri aduc noroi sub forma unei paste de culoare alb-gri sau brun-cenusie care curge. Aceasta asa zisa lava rezulta din dizolvarea marnelor si argilelor intalnite in cale de apa care este antrenata de presiunea gazelor, spre suprafata. Solul este sulfuros si in ciuda acestui fapt, aici s-a dezvoltat o vegetatie care s-a adaptat la salinitatea ridicata a zonei. Gasim aici plante deosebite, unice la noi in tara si specifice unei clime central asiatice.

Am vazut atat Pâclele Mari, cat si Pâclele Mici (nu sunt departe unele de celelalte si se ajunge usor la ele). Peisaje selenare extraordinare!

Va recomand sa vizitati vulcanii cand e cald si frumos afara. Daca ploua sau e zapada, o sa va pierdeti incaltarile pe acolo, in noroi. Ati fost avertizati! :D

Va invit sa admirati cateva fotografii de la Pâclele Mici:


Sol arid, strabatut de nenumarate santuri mai mari sau mai mici

Este in zona si un restaurant (unul singur, sau cel putin asa era cand am fost eu) unde va puteti odihni si puteti manca ceva.

Dupa ce am facut un scurt popas la restaurantul din zona, ne-am continuat drumul si ne-am indreptat catre Pâclele Mari. Dupa ce-am lasat masina, am mai mers circa 20 de minute pe jos pana la vulcani. Drumul a fost insa deosebit de placut.


Si am ajuns la Paclele Mari!


Moment de relaxare....