"Non c'e due senza tre", zice francezul :). Referindu-se, evident, la croaziere. Asa ca dupa plimbarile superbe din 2009 si 2010 (povestite la fel de superb aici, aici si aici), am dat iar buzna la rezervari.

De data asta am fost două cupluri și am ales o croaziera de 7 nopti cu Royal Carribean Cruise Line, pe traseul Barcelona - Toulon - Cannes - Livorno - Civitavecchia (Roma) - Napoli - at sea - Barcelona. Pretul, 1.000 de euro pentru o cabina de interior, cu rezervari facute pe smartcruiser.com la inceput de ianuarie.

Pentru inceput, cateva cuvinte despre Liberty of the Seas, vasul pe care ne-am relaxat:

  • construit in Finlanda, acum 4 ani
  • a costat 550 de milioane de dolari
  • lungime: 340 de metri
  • tonaj: 154 de tone
  • viteza maxima: 21,6 noduri (aprox. 40 km / ora)
  • capacitate maxima: 4.300 de pasageri, 1.300 de membri ai echipajului
  • are 16 punti, 3 piscine, 6 restarante, 8 baruri, magazine (suveniruri, cosmetice, haine, bauturi), sala de spectacole, cazino, patinoar!, sala de conferinte, SPA, capela, teren de golf, teren de baschet / minifotbal, perete de escalada, simulator de surf, sala de fitness.

Buuuun. Incepem calatoria? Am plecat intr-o sambata dimineata din Bucuresti, cu Taromul, am aterizat in Barcelona pe la 12:00, iar de la aeroport ne-am dus direct la vapor. Check-in lin, totul foarte organizat, la 1 eram deja in camera.

Ne-am instalat, am inchis telefoanele si am inghitit cartelele, apoi am inceput sa exploram vasul si sa intram in atmosfera de"no more stress, just smile and have fun!". La ora 17:00, Liberty of the Seas a ridicat ancora si am luat Mediterana in piept. Ce a urmat avea sa fie una dintre cele mai frumoase vacante ever!

Ziua 1. Toulon / Provence

Am ancorat in La Seyne-sur-Mer, la citiva kilometri de Toulon. Pac, un bus pana-n oras, traversat la pas o piata colorata si prezentat la gara, unde ne astepta un Seat Leon inchiriat. Planul a fost sa evitam obiectivele turistice clasice din zona si sa hoinarim aiurea o zi prin Provence si sa ne plimbam prin Valesole, un satuc din mijlocul unei zone pline cu campuri de lavanda. Ne-a iesit :D. Povestea completă e AICI

lavanda-provence

Ziua 2. Cannes / Monte Carlo / Eze Village

Pe la 8 si-un pic am coborit de pe vas. O plimbare matinala pe celebrul bulevard La Croisette, intesat cu magazine de lux si hoteluri de maxi-fițe, locul unde dai nas in nas cu vedetele cinematografiei mondiale pe timpul Festivalului International de Film de aici. La capatul bulevardului ne-am luat in primire masina inchiriata si am pornit-o spre Monaco.

Superb drumul de coasta, cu privelisti minunate. La Monte Carlo am stat doar vreo doua ceasuri, cat sa admiram luxul si opulenta. O tura prin zona cazinoului, apoi un intermezzo la o terasa unde am dat gata niste inghetata de toata frumusetea, apoi la drum spre Eze Village, un fabulos sat medieval cocotat pe o stanca. Ideal loc de savurat aerul Mediteranei.

monaco-monte-carlo

Ziua 3. Livorno / Cinque Terre

Lectia era deja invatata. Jos de pe vas la ora 8 si țusti! in masina inchiriata. Planul zilei: Cinque Terre, la o ora de condus. Oooo, Cinque Terre, ce minunatie! Cinci vechi sate de pescari, sculpate parca in stinca. Am lasat masina in primul dintre ele,Riomaggiore, apoi am mers cu trenul pana la Manarola si Vernazza si inapoi. Superb!

cinque-terre

Ziua 4. Roma

Am tras barca pe uscat la Civitavecchia, am luat trenul si intr-o ora am ajuns la Roma. Un oras coplesitor, cu capodopere la fiecare colt de strada. Dar parca rupt din peisajul general al itinerariului nostru, fiind singura destinatie agitata intre atatea oaze de liniste si peisaje neinvadate de turisti. Totusi, Roma e Roma. Plimbare lejera de la Vatican spre Piazza Navona, apoi Panteonul, Fontana di Trevi, Piazza Venezia, Colosseum. Grande Roma!

roma-italia

Ziua 5. Napoli / Capri

N-am intrat in oras, practic, pentru ca aveam altceva in cap: insula Capri. Am luat un feribot si in 45 de minute paseam in "la città del dolce far niente" si locul devenit magnet pentru celebritati sau pentru oameni cu conturi burdusite. Lux, exotism, peisaje de 5 stele si un aer de relaxare totala. De neratat daca ajungeti prin zona! Am ratacit pe stradutele inguste, marginite de magazine elegante si scumpe, am admirat albastrul ideal al Mediteranei vazute de sus, din Gradinile Augustus, apoi am "naufragiat" la Marina Piccola, de unde nu ne mai luam ochii de la stancile Faraglioni, de la culoare marii si de la farfuriile care se ingramadisera pe masa terasei la care am "parcat".

capri-italia

Ziua 6.

Am petrecut-o doar pe mare, pe drumul de intoarcere catre Barcelona. Relaxare totala pe vas, leneveala la soare, printre cocktailuri si acorduri de muzica live la piscina. Plus un dezmat total la Johnny Rockets, un fast food care imita atmosfera restaurantelor americane din anii '50. Bestial (plus cate-un Triferment la final)! Apoi, din pacate, cel mai nasol moment al croazierei: facutul bagajelor :D.

Ziua 7. Barcelona

Am coborit de pe vas pe la 9. Am parcat valizele la hotel, apoi am pornit la plimbare, cu talpile pulsand de durere dupa atata tropaiala in ultima saptamana. Am dat o fuga in La Boqueria pentru un mic dejun delicios, apoi am facut un tur al Camp Nou, stadionul Barcelonei, urmat de un tur al magazinelor de jucarii, sa ne aprovizionam pentru revederea cu copiii :D. Spre seara am luat-o la vale pe Rambla si am cotit spre Barceloneta, pentru o cina savuroasa si vreo 4-5 carafe de sangria.

barcelona-camp-nou

Inainte de final, cateva vorbe si despre timpul petrecut pe vapor:

  • conditiile au fost excelente. Cabina suficient de spatioasa, totul sclipea de curatenie, peste tot fetze amabile si relaxate
  • organizare impecabila. Si la imbarcare, si la final, si in fiecare port, si in orice minut al oricarei zile
  • doua dintre cele 7 seri au fost "formal nights", adica toata populatia de pe Liberty of the Seas se imbraca la tol festiv si se plimba pe promenada
  • multi romani in echipaj, iar printre turisti am mai descoperit doar vreo 3-4
  • n-aveai cum sa te plictisesti pe vas, in orice moment era ceva de facut/vazut. Un spectacol la patinoar, o parada pe Royal Promenade, un recital live in vreun bar etc
  • mancare foarte buna in cele 3 restaurante a la carte. Poftiti la poze!

Citește și articolul: "Ce alegem pentru croazieră? Cabină cu balcon sau cabină interioară?"