Parisul este, literalmente, împânzit de restaurante, bistrouri, braserii şi cafenele. Iar toate restaurantele servesc mâncare excelentă, nu am intrat în nici unul în care să dau greş. Bucătaria franţuzească se respectă!

Prima oprire: răsfaţă-te cu un croissant înmuiat în cafea sau cu un tradiţional sandwich „croque madame/monsieur”, într-o cafenea. Mergi pe bulevardul des Capucines, la "Le grand Café", o braserie cu banchete capitonate în pluş roşu, lămpi aurite… Poţi să îţi pierzi privirile, admirând arabescurile de lemn de pe pereţi, dar şi să comanzi „une tarte de Saint Jacques” cu dulceaţă de tomate verzi.

După atâtea «flâneries sur les grands boulevards», a sosit momentul să te opreşti pentru a lua masa. Unde? La caţiva paşi de Sena, în inima cartierului Saint Germain des Près, la un restaurant vechi, datand din secolul al 17-lea – «Jacques Cagna», un restaurant sofisticat şi unul dintre cele mai bune din zona respectivă.

Seara, se poate admira Parisul gastronomiei, în Cartierul Latin, degustând o specialitate tradiţională, gen “Pied du Cochon rôti” şi o ciocolată caldă cu diverse arome. Se pot adăuga si galettes bretonnes (clătite, pregătite din faină de hrişcă, însoţite de un pahar mare, mare de cidru). Pentru romantici, o sticlă de vin bun şi nişte brânzeturi «ornate cu mucegai», de savurat în compania unor prieteni, pe malul Senei, la "Pont l'Evêque".

O altă variantă, la lăsarea serii, ar fi o plimbare prin zgomotosul cartier Montmartre, urcând scările până la Bazilica Sacré Coeur (sau cu funicularul, pentru cei care nu au condiţie fizică). De aici, «oraşul luminilor» se vede în toată splendoarea lui, iar bazilica este deschisă până la ora 21.

Este inevitabil să nu cumperi un souvenir din acest cartier şi, mai ales, să nu iei o gustare mică, incluzând o gaufre cu zahăr sau ciocolată... şi mult romantism alături de cel/cea drag/ă.

* ARTICOL SCRIS PENTRU CĂLĂTORIM.RO DE BDOINANA