“N-am vazut cand a intrat stafia in cladire, dara la cantatul cocosilor, d-soara Iulia a iesit pe terasa din stanga. Era imbracata in rochie alba, avea flori de margarete in brate si parul prins in coc cu o stea. A doua zi dimineata, cateva fire de margarete au fost gasite de maturatorul de strada langa gardul castelului. Era in septembrie, margaretele disparuserã demult. Si dl. vardist spune ca este adevarat…”

Intr-o zi frumoasa de vara, mi-am luat rucsacul in spinare si am pornit intr-o scurta excursie la Campina, in Prahova. Cunosteam povestea Iuliei Hasdeu si a castelului, dar nu ajunsesem niciodata aici. Se spune ca acest castel a fost construit de Bogdan Petriceicu Hasdeu dupa moartea fiicei sale, planul castelului fiind transmis de spiritul acesteia…

Nu stiu daca Iulia mai trece pe la castel, dar pe mine m-au trecut fiori vizitandu-l… Si m-a impresionat profund povestea trista a domnisoarei.

Despre Iulia se stie ca a fost un copil precoce, la 8 ani trecuse examenele de scoala primara, la 11 ani termina liceul, cunostea si vorbea fluent trei limbi straine. A urmat apoi Conservatorul la Bucuresti, iar la 16 ani studia Literele la Sorbona. In afara de asta scria poezii si piese de teatru. La varsta de 19 ani, s-a imbolnavit de tuberculoza si a murit in 1888.

Indurerat pana peste margini, B.P. Hasdeu renunta la scrierea marelui dictionar enciclopedic al limbii romane, Etymologicum Magnum Romaniae (ajunsese la litera B, cuvantul barbat) si pentru ca nu se poate impaca cu moartea Iuliei, incearca sa o aduca inapoi, sa comunice cu ea, isi doreste s-o simta din nou aproape, astfel ca transforma cavoul de la cimitirul Bellu din Bucuresti, din loc de odihna vesnica in loc de meditatie si convorbiri cu spiritul fetei.

Mai tarziu se retrage la Campina, unde construieste un castel misterios, dupa planurile Iuliei transmise prin sedintele de spiritism pe care le practica; castelul a devenit astfel, al doilea templu inchinat fiicei sale, dupa cavoul de la Bellu.

Locatia este foarte frumoasa, bine intretinuta, ingrijita, plina de obiecte oculte si misterioasa. Aproape toate intrarile in casa, fie ele usi, fie ferestre, au pe laterale oglinzi paralele, simbolizand decorporalizarea trupului, intruparea spiritului sau faptul ca ce intra acolo e recreat de o infinitate de ori. Daca stai mai prost cu inima, noaptea ti s-ar putea parea de-a dreptu’ infricosatoare acolo…

Lasand gluma la o parte, o fost o intalnire senzationala cu aceste spirite. Si m-am simtit atat de mica in comparatie cu ele… De fapt, suntem atat de mici fata de aceste spirite frumoase…

Linistea, frumusetea si misterul acestui castel m-au impresionat atat de mult, astfel incat acesta a devenit un loc pentru sufletul meu, un loc in care voi reveni iar si iar si iar.

”Ochiul in piramida”, simbolul crestin despre care se spune ca ar fi un simbol francmasonic sau ochiul atoatevazator

Castelul este construit pe baza numerelor 3 si 7, are trei intrari, doua secundare si una principala, de piatra, glisanta, deasupra careia este ochiul atoatevazator, si pe care scrie “pro fide et patria” si “e pur si muove“. Usa este incadrata de doua tronuri de piatra si doi sfincsi, a caror prezenta se regaseste si pe cavoul Iuliei de la cimitirul Bellu.

Imagini din interiorul castelului

Bustul Iuliei Hasdeu, sotia scriitorului

B.P. Hasdeu si cele 2 Iulii, sotia si fiica

Hasdeu si sotia sa, Iulia

Fotografii, Hasdeu cu sotia si fiica

Domnisoara Iulia (stanga – fotografie, dreapta – pictura)

Poate cel mai frumos si interesant loc din castel: Templul / donjonul, care in sectiune arata ca un inalt potir (figurat de cele doua scari laterale) – Sfantul Graal, culminand cu statuia lui Iisus, deasupra careia se afla o deschizatura rotunda, prin care dupa-amiaza intra soarele, luminand puternic crestetul statuii.

Iata ce spunea Caragiale in "Opere alese", despre acest templu, dupa o vizita facuta la Castelul Iulia Hasdeu, pentru o discutie importanta cu B.P Hasdeu:

"In rand cu galeria, deasupra stalpului pe care se reazima scarile, este un pod sustinut de stalpi subtiri de fer; deasupra acestui pod, sta, sub domul albastru, statuia Mantuitorului, o data si jumatate marimea naturala. Statuia este de lemn si colorata, dupa stilul evului mediu; este o opera de rara frumusete a sculptorului Casciani din Paris. Mantuitorul se ridica, deasupra unor nouri, catre cer, cu bratele deschise, cu privirea aplecata spre pamantul pe care-l binecuvanteaza cu amandoua mainile. Din ochi ii pica lacrimi; in maini si in picioare se vad urmele cuielor si pe frunte ale ghimpilor. Divinul fiu se inalta cu fata catre izvorul luminii, catre rasarit. Din varful domului , azuriu, ochiul lui Dumnezeu, inconjurat de stelele infinitului, il priveste, asteptandu-l cu dragoste".

Domnisoara Julia pe catafalc

Biblioteca

Biroul de lucru, stil rococo, din lemn de nuc al lui Hasdeu si portretul lui Hasdeu facut de marele pictor Nicolae Grigorescu, 1902-1903

Operele lui Hsdeu; dreapta – Etymologicum Magnum Romaniae

Tablouri Iulia Hasdeu si dra Iulia

Langa oglinda, in partea de jos, se poate observa o gaura mica prin care patrundea spiritul Iuliei din camera spiritista inspre castel…

Pictura "Visul lui Hasdeu"

Obiecte care au apartinut Iuliei

Masuta de lucru a Iuliei in timpul studiilor la Paris

Bustul Iuliei

Papusa Iuliei

Jurnalul Iuliei

Caietul de matematica si cateva din scrierile domnisoarei

Domnisoara Iulia in ultima ei zi terestra (a se vedea in tablou)

Imnul spiritist transmis de catre Iulia tatalui sau

Camera spiritista sau Camera obscura

Stanga – pictura: Hasdeu si fantoma Iuliei

Pe aici patrundea spiritul Iuliei in castel din camera spiritista…

Fotografii extra-retinale facute de insusi Hasdeu

Manuscris de la o sedinta de spiritism, cu scrisul mediumului; Hasdeu le copia cu sfintenie dupa sedinte

Sic cogito: Ce e viata? – Ce e moartea – Ce e omul? - lucrare scrisa de Hasdeu si inspirata de studiile spirtiste ( 1892 )

Fotografie: Hasdeu si sotia sa, in fata castelului, dupa moartea Iuliei

Prin spatele castelului se poate cobori la subsol, unde se gaseste o colectie de pagini din revista Satyrul, din ziare la care a colaborat Hasdeu si fragmente din scrierile sale. Tot la subsol se mai afla doua sali care gazduiesc expozitii.

Alte fotografii ale domnisoarei

Curtea este intinsa, poti gasi un loc racoros unde pe niste buturugi te poti aseza si medita. Mai gasesti aici niste figurine din lemn foarte interesante, reprezentand probabil familia Hasdeu: Bogdan si cele 2 Iulii. Foarte interesant este ca in partea din spate, sus, castelul are niste scari care probabil comunica cu interiorul, respectiv cu locul unde se afla statuia Mantuitorului. Ar fi fost frumos sa putem vizita si aceasta parte a castelului :) si sa vedem privelistea de sus.

Castelul este deschis de marti pana duminica, intre orele 9-17. Adresa: Bd. Carol I nr. 199, Campina. Pretul unui bilet este de 10 lei, taxa foto: 10 lei, ghid audio inclus si se acorda reduceri pentru studenti si grupurile mai mare de 10 persoane.

Fiecarui obiect din castel ii corespunde o cifra. La intrare in castel primesti un aparat audio (vezi foto, mai jos ) cu ajutorul caruia poti afla povestea din spatele fiecarui obiect, tastezi cifra respectiva, apesi enter si asculti; de asemenea tot acest aparat iti aduce la cunostinta intreaga poveste a castelului si a familiei Hasdeu. Vizitatorii pot face si un tur virtual al castelului, isi pot achizitiona carti ai caror autori sunt B.P Hasdeu si Iulia Hasdeu sau tot felul de obiecte care sa le aduca aminte ca au fost la misteriosul castel din Campina.

In fiecare an, ziua de 2 iulie se sarbatoreste cu tot felul de activitati culturale pentru ca Hasdeu obisnuia sa-si aniverseze simbolic cele 2 Iulii, fiica si sotia.

” E-un Dumnezeu in toate, un infinit sublim… “

” Dar sa rabdam. E-o zi anume cand sufletul se libereaza sfarmandu-si lantul si pe-o raza, senin se-nalta, ca din spume, spre al sau locas din alta lume si in lumina se-mbaiaza”.

” Vreau sa inving si sunt sigura ca voi reusi “.

” O data inceputa lupta nu eu voi fi aceea care va da inapoi “

” Lasati-mi mie candoarea si a mea nepasare

Lasati-mi sa ma bucur de clipa trecatoare

Cand prin varsta sunt femeie, dar am suflet de copil

Traiesc nemarturisita bucurie ca mi-e dat

Sa am inima usoara si suflet nevinovat. “

” Da-ne noua tineretea pura

Frumusetea si vitalitatea;

Da-ne noua sufletului zel, caldura

S-atinga imortalitatea! “

Iulia B.P Hasdeu