Imi place natura, imi place sa calatoresc si imi place aventura, asa ca de fiecare data cand am ocazia, plec sa descopar lumea. Din acest motiv m-am hotarat acum cateva luni, impreuna cu niste prieteni, sa-mi fac concediul in Elvetia - o tara , dupa cum aveam sa aflu, foarte primitoare, curata, plina de nou si vechi in acelasi timp, o tara unde traditiile si obiceiurile sunt un stil de viata.
Asa ca intr-o frumoasa dimineata de iunie ne-am suit in masina plina de bagaje si am pornit increzatori la drum, plini de nerabdare si visand la Alpi, snitele, vacute mov, marmote, ciocolata si tot ce avea Elvetia mai bun de oferit! Chiar daca drumul pana acolo a fost lung, prietenii, peisajele si orasele prin care am trecut nu au dus decat la amintiri dragi.
Am ajuns dupa mai mult de o zi in frumoasa statiunea Grindewald, unde am petrecut o zi superba admirand peisajele mirifice, respirand aer curat si facand multe, multe poze. Grindewald este un mic sat ospitalier situat intr-un peisaj montan unic in apropierea unui ghetar.
Spectaculosul munte cu caciula de gheata este renumit in intreaga Europa, fiind irezistibil pentru alpinisti si iubitorii de schi. Chiar daca noi am ales sa il vizitam in afara sezonului, cochetul satuc bogat in folclor ne-a surprins prin frumoasele costume traditionale ale localnicilor si prin dezvaluirea secretului fabricarii branzei de catre fermierii montani. In acest minunat orasel de la poalele Alpilor nu am putut rezista tentatie de a face o poza cu o vacuta elvetiana. Nu era ea mov, dar provoca acelasi efect - zambete largi si multa voie buna :)
Si asa am ajuns in Zermatt, singura localitate din Europa unde masinile sunt interzise, ea fiind considerata statiunea cu cel mai curat aer.
Am ramas foarte impresionata - asa cum ma si asteptam- de MATTERHORN (MAGAHOAIA, cum aveam sa-l numim mai tarziu in toate povestile noastre datorita celor 4.478 metri altitudine), un munte care abia in 1865 este cucerit de catre om prima data. Este o poveste captivanta pe care proprietarul pensiunii unde ne-am cazat ne-a spus-o binevoitor. Ca majoritatea povestilor despre confruntarea dintre om si natura, si aceasta are partea ei de tragedie (din intreaga echipa de 7 alpinisti, doar 3 au supravietuit coborarii), insa ne invata despre puterea vointei umane, despre sacrificiu, solidaritate.
Ca si curiozitati, Matterhorn este cel mai fotografiat versant din lume si el a reprezentat inspiratia creatorului ciocolatei Toblerone. Uniformitatea arhitecturii data de traditionalele casute de lemn si pensiunile si hotelurile construite in acelasi stil, toate impinzite de jardiniere cu flori si de ornamentele din lemn tipic elvetiene, fac din Zermatt cea mai frumoasa statiune pe care am vazut-o pana in momentul de fata.
A urmat in drumul nostru Lucerna, un loc la fel de frumos, interesant si captivant. Este un oras care te surprinde prin eleganta sa, Podul Chapel si centrul orasului istoric emanand un aer romantic. La fel se impresionanta mi s-a parut si gastronomia zonei, elvetienii nesfiindu-se cu condimentele ;)
Berna este capitala Elvetiei, un oras unde am gasit un amalgam de limbi vorbite de zecile de turisti care se plimbau agale pe stradutele inguste. Chiar daca nu am stat mult, nu are cum sa nu te impresioneze arhitectura acestui oras vibrant al carui centru ce afla asezat pe o peninsula formata de raul Aare. Un fapt interesant despre Berna este ca aici si-a publicat Einstein celebra teorie a relativitatii.
Cat despre Zurich, am un singur lucru important sa va spun: este orasul cu cea mai inalta calitate a vietii ( ceea ce pentru noi s-a tradus prin 18 euro 3 ore de parcare in centrul orasului :) De asemenea, aici am dat peste cele mai exclusiviste magazine din toata calatoria nostra, cei mai multi barbati imbracati in costume impecabile stransi laolata, cele mai impunatoare sedii de banci pe care le-am vazut vreodata. Asa ca noi am admirat cosmopolitul Zurich de la distanta :)
Concluzia vacantei in Elvetia? Chiar daca este o tara scumpa, eu sunt exemplul concret ca si fara sa arunci cu banii poti petrece un concediu de neuitat intr-un taram de basm, unde oamenii respecta natura si valorile, unde diferentele mari de altitudine si contrastele fac un hoinar linistit ratacit prin lume, dar si un iubitor de andrenalina, se simt ca acasa.
Elvetia este o tara superba care are cate ceva de oferit fiecaruia dintre noi, pasionatii de calatorii: racoarea muntelui, pitorescul asezarilor, senzatii tari, arhitectura deosebita, locuri care au contribuit la scrierea istoriei, branduri renumite si ospitalitatea localnicilor. De aceea, Elvetia este pentru mine "cel mai mare teren de joaca din aer liber".
Comentarii