Cum v-ar suna o plimbare prin Zurich in drum spre China? Ei bine, cand ma informam despre vacanta noastra in China, am aflat ca tranzitul spre Beijing il facem in Zurich si ca stam acolo cam 5 ore, asa ca mi-a si incoltit ideea...Ce ar fi sa profitam de timpul avut la dispozitie si sa facem cativa pasi prin oras? E pacat sa ratezi asa ceva, mai ales daca nu ai intrat niciodata in Elvetia... ;)

Dupa un search pe google, aflu ca din aeroport pleaca trenuri chiar spre centrul orasului, din 10 in 10 minute, iar drumul pana acolo tot cam atat dureaza.

Cateva tips-uri:

- La intoarcerea din oras, drumul e mai lung, pentru ca avionul de Beijing decoleaza de la un alt terminal si e mai mult de mers pana acolo, asa ca aveti grija cum va planificati timpul daca sunteti intr-o situatie similara cu a noastra!

- Daca nu aveti franci elvetieni, nici o problema, in aeroport gasiti si un Exchange Office.

- Tot in aeroport cautati Centrul de informare turistica pentru o harta a orasului. Ajunsi acolo, o tipa foarte draguta ne creioneaza un traseu prin partea veche a orasului Zurich, ne da cateva sfaturi legate de mijloacele de transport din zona (in caz ca obosim sau suntem in intarziere ) si tot de la ea cumparam si biletele de tren.

- Pretul unui bilet dus-intors aeroport-oras este de 13,20 franci. Bineinteles, bilete poti cumpara si de la automatele si de la ghiseele din aeroport. Gasim repede indicatoarele ce ne arata directia catre Railway Station, ajungem la linia de plecare si urcam in tren.

Atentie, biletele trebuie compostate inainte de urcare, la un aparat aflat pe peron! Gara Zurich Hauptbahnhof, unde coboram noi, este chiar in centrul orasului.

gara

In drumul nostru catre centrul istoric al orasului traversam Bahnhofstrasse, un bulevard faimos, cu cladiri impunatoare de o parte si de alta a lui, magazine excusiviste, buticuri dragute, cafenele unde te poti relaxa si privi trecatorii...

Zurich-ul e situat chiar la varsarea raului Limmat in lacul Zurich, ceea ce sporeste farmecul orasului vechi, spre care ne indreptam noi. Cladirile au o aici alta arhitectura, mai vesela parca. Sunt cladiri cu doar cateva etaje, frumos colorate, cu acoperisuri ascutite precum muntii ce se vad in departare si ferestre pline de flori. Traversam unul din podurile construite peste raul Limmat si admiram casele de pe chei.

Uite si cateva lebadute cautandu-si hrana in apa curata a raului...

Un pod peste Limmat

pod peste Limmat

Intr-o plimbare placuta peste poduri si printre stradute poti vedea cateva dintre atractiile principale ale orasului: Fraumunster Church, fondata in anul 853, atrage atentia turistilor datorita turnului ei ascutit care parca strapunge norii si vestitelor vitralii create de Marc Chagall.

Fraumunster Church

La cateva stradute mai incolo, cea mai veche biserica din Zurich, St Peter Church, se lauda cu cel mai mare ceas din Europa. turn St Peter

Strazi intortocheate, piatete dragute si Rathaus (primaria), aflata chiar pe chei

Grossmunster Church, cu cele doua turnuri ale sale, se afla peste pod de Fraumunster, rivala sa.

Grossmunster church

Cheiul e plin de terase unde poti sorbi in liniste o cafea sau o sampanie…

bancute pe chei

Tentanta ar fi si o plimbare pe lac, sub soarele amiezii, dar noi trebuie sa ne intoarcem in aeroport. Suntem in drum spre China