Marturisesc ca palatul turcesc Dolmabahce din Istanbul, Turcia, m-a impresionat mult mai mult decat Palatul Topkapi, in ciuda faptului ca arhitectura, interioarele si decoratiunile acestuia au influente evident occidentale decat musulmane. Vizitandu-l, cu greu poti spune ca te afli pe pamant turcesc si ca imensa resedinta a fost locuita de ultimii sase sultani ai Imperiului Otoman.

Construit in secolul XIX, pe malul Bosforului, Palatul Dolmabahce uimeste prin maretie si opulenta. Nu intamplator, este supranumit Versailles-ul Orientului. Primul lucru pe care l-am remarcat si mi-a placut instantaneu a fost “dantelaria” imenselor porti de fier. Superbe! Dincolo de ele se intinde o lume a avutiei si a luxului, disponibila ochilor muritorilor de rand pentru cateva ceasuri.

Palatul Dolmabahce, situat in cartierul Besiktas, este deschis in fiecare zi (exceptie marti si joi), de la ora 9 la ora 16. Biletul de intrare costa 40 de lire turcesti (aprox 12 euro).

Inconjurat de gradini superb amenajate, cu o mare varietate de plante, cu o priveliste superba a Bosforului, Dolmabahce este cel mai mare palat turcesc, intinzandu-se pe 45.000 mp si cuprinzand peste 300 de incaperi. Din pacate, la data vizitei mele, era interzisa fotografierea interioarelor, motiv pentru care voi incerca sa redau in cate cuvinte impresiile mele. Aurul, argintul, cristalul de Baccarat si Bohemia, mobilierul extravangant inspirat din moda franceza a acelor vremuri, matasea, catifeaua si portelanul sunt doar cateva din materialele nobile folosite in decorarea incaperilor.

Salonul de ceremonii adaposteste cel mai mare candelabru din cristal de Bohemia din lume! Acesta cantareste 4,5 tone, are in componenta 750 de becuri si a fost daruit de Regina Victoria omologului sau turc.

Dar cel mai indicat ar fi sa explorati personal acest palat extravagant, palatul Dolmabahce din Istanbul! Merita cu prisosinta!