Daca te hotarasti sa pleci in vacanta la Roma, trebuie sa-ti fie clar un lucru: la Roma nu mergi sa te odihnesti. La Roma te plimbi toata ziua, mergi pe jos mult, nene, faci basici in talpa, vizitezi tot, e chiar obositor la un moment dat, dar pe cuvant ca merita tot efortul! Vezi practic cel mai mare si mai frumos “muzeu” in aer liber, daca-i putem spune asa…
Daca ma intrebi daca m-as mai intoarce la Roma, iti raspund da, as reveni cu drag in Cetatea Eterna! Desi am vazut cam tot ce se putea vedea, intr-un timp relativ scurt, mi-as dori totusi s-o vizitez mai pe-ndelete… Nu mi-ar trebui prea multe zile, doar cateva. Si da, ar mai fi, totusi, cateva locuri pe care nu le-am vazut..
Am plecat la Roma cu un grup de 10 persoane. Am aterizat pe aeroportul Ciampino, intr-o dimineata frumoasa si calduroasa de vara, dupa un zbor placut cu avionul (cursa WizzAir).
Roma vazuta din avion:
Prima zi a fost mai mult de acomodare. Mai intai ne-am cazat, apoi ne-am odihnit putin si abia pe seara am iesit in plimbare. Pentru inceput am cautat un loc unde sa si putem manca ceva, sa bem o cafea, un suc, ceva. Am avut, cred, ghinionul (desi n-a fost singura data...) sa nimerim la o terasa care a lasat de dorit din toate punctele de vedere: servire, preturi, produse, curatenie etc.
Apoi, plimbandu-ne pe stradute, am fost dezamagiti sa vedem multa mizerie si gunoaie la tot pasul. Chiar am avut impresia de mai multe ori, in zilele cat am stat la Roma, ca sunt in Romania, in Bucuresti. Insa am vazut o Roma mult mai murdara decat Bucurestiul meu! Deci o bila neagra, curatenia nu este un punct forte al orasului.
Si care-i probabilitatea sa intri intr-un bar din Roma si sa asculti manele sau sa fii servit de o chelnerita romanca? Care-i probabilitatea sa auzi vorbindu-se romaneste la tot pasul, sa vezi romani peste tot si nu doar turisti? Cat de probabil e sa vrei sa-ti cumperi un suvenir si vanzatorul sa fie tot un roman? Si care-i probabilitatea sa vezi cersetori romani? Sau sa fii furat la metrou de hoti (cel mai probabil tigani romani)? Cat de probabil e sa fii injurat pe strada in romaneste? :) Va las pe voi sa raspundeti…
Eu doar revin la ce am spus mai sus: la Roma a fost ca-n Romania. Alte diferențe, exceptînd obiectivele turistice fabuloase din capitala Italiei? Am sa-ncep cu preturile, care la Roma mi s-au parut foarte mari. Transformam in minte euro in lei si faceam comparatie cu preturile din tara, poate de-aia mi se pareau exagerate. Banuiesc ca raportate la nivelul lor de trai si la salariile lor, preturile nu sunt deloc mari.
Mi s-a parut scump transportul in comun (1,5 euro calatoria), o apa minerala la 0,5 era in jur de 1 euro la magazinele de cartier si putea ajunge chiar si la 2-3 euro la terase. Daca vroiai sa mananci ceva de tip fast food, de la 3 euro in sus, iar la restaurant, un meniu era in jur de 10 euro. Scumpe si intrarile la obiectivele turistice, scumpa si inghetata: 2-3 euro cupa!
Inainte de a pleca la Roma, mi-am propus sa mananc acolo doar pizza si spaghetti, deci probabilitatea sa vin cu cateva kilograme in plus era destul de mare, mai ales ca, de cand am renuntat la fumat, am o tendinta de ingrasare. Era si culmea sa ma duc in Italia si sa nu mananc pizza, nu? Ei bine, n-am mancat numai pizza si spaghetti, am mai mancat si altele, da’ tot de-ale lor, tot felul de gustari, cu tot soiu’ de branzeturi, cu prosciuto si alte chestii, multa gelati, tarte si tiramisu. La mancare, italienii au nota 10!
Dar sa trecem peste capitolul "mancare" (ca deja imi ploua in gura numai aducandu-mi aminte de pizza de acolo :)) si sa revenim la tema acestui articol: vacanta la Roma. Cum spuneam mai inainte, in prima zi am iesit la plimbare pe seara. Am pornit pe jos, de la hotel, din Porta Magiorre, cu hartile in mana si ne-am plimbat pe strazi si stradute, am ajuns in piata San Giovani si apoi tot pe jos pana la Colosseum.
Si ca o paranteza, am fost surprinsa sa vad cat de usor ajungi dintr-un loc intr-altul in Roma, mai ales daca ai o harta unde gasesti totul foarte clar explicat. Strazile nu sunt intortocheate, iar limba este asemanatoare. Te descurci destul de usor prin oras chiar si pentru prima zi. Ce mi-a mai placut la Roma a fost faptul ca nu am vazut ambuteiaje in nici o zi, traficul fiind mai lejer probabil si datorita faptului ca multi italieni folosesc scuterele.
Piazza San Giovani
In Roma, copacii sunt foarte frumos toaletati. Initial am crezut ca asa sunt ei, asa e soiul , apoi m-am dumirit, i-am studiat mai de aproape si am vazut ca sunt “cosmetizati”, de fapt. Nu stiu ce specie sunt…
Printre cele mai importante vizite a fost cea de la Colosseum, cladirea emblema a Imperiului Roman. Colosseumul (fostul Amfiteatru Flavian, asa cum se numea odata) era cea mai mare constructie a vremurilor sale, iar astazi este cel mai mare amfiteatru antic care poate fi vizitat.
A doua zi am inceput-o cu o frumoasa vizita la Vatican.
Vaticanul este cea mai mica tara din lume, are o suprafata de doar 0.44 km patrati si este cel mai mare centru spiritual pentru milioane de credinciosi romano-catolici din toata lumea. Orasul-Stat are aproximativ 800 de locuitori, acestia fiind preoti, calugari, gardieni, demnitari de rang inalt. Si sa nu-l uitam pe Papa :).
Am sosit la Vatican prin Piata San Pietro, drumul de la metrou si pana acolo fiind ticsit de cersetori. Si cine spune ca Bucurestiul e plin de cersetori, sa mearga si la Roma sa vada … Da, sunt foarte multi cersetori, printre ei si romani, tigani.
Superba Piata San Pietro a fost proiectata de Bernini in timpul pontificatelor lui Alexandru VII si Clement IX. In centrul pietei, se afla un obelisc egiptean inalt de peste 25 de metri, adus in Roma de Caligula de la Heliopolis, in Delta Nilului, iar de o parte si de alta a obeliscului sunt doua fantani. Piata este inconjurata de doua randuri de coloane cu 284 de coloane aranjate in patru randuri, in varful carora sunt 140 de sfinti.
Oamenii se aduna in Piata San Pietro pentru a auzi discursurile si binecuvantarile Papei, pentru a participa la slujbe si la cele mai importante sarbatori romano-catolice: Pastele sau Craciunul.
Tot acolo se afla si Basilica San Pietro, cea mai importanta biserica din lume, a carei piatra de temelie a fost pusa acum mai bine de 500 de ani. Interiorul este mirific… Nu ai voie inauntru daca nu esti imbracat corespunzator, adica fara maiouri, fara decolteuri, fuste scurte, pantaloni scurti. O fusta lunga imi luasem cu mine, dar in rest, nimic cu maneca lunga. Am avut noroc ca a avut mama la ea o camasa cu maneci lungi si am luat-o pe deasupra, ca altfel nu intram. Cativa dintre noi n-au putut intra din cauza tinutei inadecvate, au trebuit sa se intoarca si sa-si caute ceva de imbracat.
Cu ajutorul unui lift ajungi pana la acoperis, apoi mai urci inca 323 de trepte si ajungi la locul de unde poti admira cea mai spectaculoasa priveliste a Romei.
Apartamentele papale si Muzeele Vaticanului care gazduiesc cele mai valoroase colectii de arta din lume se gasesc tot aici. Muzeele nu le-am vizitat, insa.
Dupa Vatican am vizitat Castelul San Angelo, apoi Piazza Venezia, Columna lui Traian, Fontana di Trevi, Fori Imperiali si apoi ne-am intors iar la Colosseum. Am mai vazut de asemenea, Arco di Constantini.
Castelul San Angelo
Monumentul lui Vittorio Emanuele
Columna lui Traian (in spatele meu)
Fori Imperiali
Un alt lucru care mi-a placut la Roma au fost fantanile pe care le intalneam la tot pasul. E clar, n-ai cum sa mori de sete la Roma. :)
Cred ca a doua zi a fost cea mai obositoare, pentru ca am umblat in continuu, de dimineata pana seara, pe o caldura teribila. Ma dureau picioarele ingrozitor si ma arsese soarele foarte tare. Dar am rezistat eroic…
Dupa ce am vazut Piata Venetia, cu Palatul alb, monumentul lui Vitorio Emanuele, muzeul Capitolina si Forumul lui Traian cu vestita columna lui Traian, ne-am pus cate o dorinta la Fontana di Trevi. Foarte aglomerat a fost acolo, de abia am gasit un coltisor unde sa stam si sa ne odihnim nitel.
Ne-am indreptat apoi catre hotel, trecand din nou pe la Colosseum si pe la Arcul lui Constantin.
Apropo de cersetorie, la Roma si in alte orase mari europene se practica un fel de cersetorie artistica … Macar nu deranjeaza si te fac sa zambesti. Si poti sa te pozezi cu ei.
A treia zi a fost un pic mai lejera, dar ni s-a intamplat si ceva neplacut. La metrou, cuiva din grupul nostru i-a fost furat portofelul. Noroc ca i-au luat doar banii și au aruncat actele, pe care le-am gasit dupa cateva zeci de minute...
Urmatorul obiectiv turistic: Villa Borghese,Villa Medici, care se aflau intr-un imens si superb parc. Aici am putut vedea si o frumoasa priveliste a orasului, de sus. N-am stat prea mult pe aici, pentru ca trebuia sa ne grabim sa ajungem la aeroport (alte peripetii am avut si in drum spre aeroportul Ciampino, dar nu va mai povestesc, ca deja m-am intins prea mult :)).
Am reusit intr-un final sa ne imbarcam in avion, in aproximativ doua ore urmand sa ajungem pe meleaguri romanesti. De data aceasta drumul nu a fost asa linistit. Aproape tot zborul au fost turbulente, ma uitam prin hublou cum se misca aripa avionului si aveam asa, un nod in gat... Dar am ajuns cu bine!
Comentarii