British Airways a publicat un mini-reportaj la bordul unui Airbus A318, singurul tip de avion care aterizează pe aeroportul cu una dintre cele mai frumoase panorame din lume: London City Airport.

Căpitanul Karen Atherton ne introduce în lumea extraordinară a aterizărilor pe acest aeroport unic, spunându-ne povestea zborului New York - Londra și retur.

"E una dintre cele mai dificile aterizări și are loc zilnic pe zborul British Airways. Sunt unul dintre cei 27 de piloți care au voie să facă o astfel de aterizare, pe serviciul premium spre New York. Din perspectiva unui pilot, aceasta este una dintre cele mai interesante aterizări din lume.

Începem procedura lăsând London Eye pe stânga, iar pista e la 90 de grade pe dreapta. London City e un aeroport unic prin locația sa, în inima unei capitale importante, prin proximitatea sa față de Shard, cea mai înaltă clădire din UK, și prin dimensiunile reduse ale pistei.

Numai cei mai experimentați piloți British Airways pot aplica să zboare pe această rută și toți trebuie să treacă printr-un program riguros de antrenament extra de simulări înainte de a face parte din echipă. Avioanele Airbus 318 sunt unice pentru că sunt făcute în așa fel încât să faciliteze aterizarea abruptă și sunt echipate cu un sistem special de navigare pentru a zbura peste Atlantic. Au motoare mai puternice decât avioanele Concorde.

Clienților le place această rută pentru că priveliștea e nemaiîntâlnită.

Începem coborârea cu Canary Wharf sub aripa dreaptă și vedem deja care e cea mai mare provocare a acestei manevre: aterizarea e foarte abruptă. Preluăm controlul de la pilotul automat la 300 de metri înălțime și ne pregătim de aterizare. Se poate vedea că pista e mai scurtă și mai îngustă decât cele obișnuite - are 1500 metri - ceea ce înseamnă că e nevoie de o acuratețe deosebită la aterizare și de frâne puternice.

În august, cursa va ajunge la 40 de milioane de km parcurși în doar 6 ani, cu doar două avioane", spune Karen Atherton.