1. Fontana di Trevi - Una dintre cele mai cunoscute si mai frumoase fantani arteziene din Roma. Este amplasata in Piata Trevi, in cartierul Quirinale si a fost construita din ordinul Papei Clement al XII-lea. In anul 1732, acesta, a realizat un concurs pentru a gasi un arhitect care sa realizeze o fantana noua, de evacuare, pentru Acqua Vergine, un apeduct functional din secolul 19 i.Hr. Desi artistul florentin Alessandro Galileia a castigat concursul, s-a decis atribuirea constructiei lui Nicola Salvi, un arhitect local, care s-a pus imediat pe treaba pentru a construi fantana in stil baroc. Fantana din Trevi a fost finalizata in 1762 de catre arhitectul Giovanni Pannini, care a preluat proiectul, după moartea lui Salvi în 1751.

Rom8
Fontana di Trevi

2. Fontana delle Naiadi sau Fantana Nimfelor - Dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea, in Piata della Repubblica si a fost declarata cea mai frumoasa fantana moderna a Romei. Fantana dispune de o piscina centrala in care este asezat Glaucus - Zeul Apelor, care este inconjurat de patru Naiade - Nimfe, care reprezinta raul, lacul, oceanul si apa subterana.

rim_roma_010
Fontana delle Naiadi

3. Fontana del Nettuno - Fantana a fost creata de Giacomo della Porta, in anul 1576 si il are in mijlocul ei pe Zeul Neptun, intr-o scena plina de forta, in timp ce se lupta cu o caracatita si alte creaturi ale marii. Fantana se afla in Piazza Navona.

kveit0154s
Fontana del Nettuno

4. Fontana del Pantheon - Se afla chiar in fata Pantheonului Roman si este reprezentativa pentru cladire si pentru piata in care se afla. Giacomo della Porta a creat o fantana din marmura, cu detalii sculptate complexe care au fost modificate si completate de catre Filippo Barignoni si Luigi Amici, dupa ordinul Papei Clement al XI-lea.

fontana_della_rotonda_9
Fontana del Pantheon

5. Fontana dell’Acqua Paola-Gianicolo – Via Garibaldi - Maiestuoasa fantana a fost creata pentru Papa Paul V Borghese de catre Giobani Fontana si Flaminio Ponzio si a fost completata de Carlo Fontana cu un imens bazin din marmura. Fantana este caracterizata de 5 nise, 3 mari si 2 mai mici, laterale care primesc apa din Lacul Bracciano iar din spatele ei puteti sa admirati panorama orasului.

Giuseppe-Sapori-Beyond-the-Dusk-750x450
Fontana dell’Acqua Paola-Gianicolo

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.