A venit vara si escapadele in natura sunt cea mai buna varianta de a petrece un weekend canicular la iarba verde cu prietenii. Daca vreti sa evadati din aglomeratul Bucuresti si sa va relaxati la o plimbare pe malul lacului atunci o varianta excelenta aproape de capitala este Palatul Mogosoaia .
Palatul Mogosoaia
Scurt Istoric
Pamantul pe care este construit Palatul Mogosoaia a fost cumparat de catre Constantin Brancoveanu de la sotia boierului Mogos, istoricii considerand astfel ca de la aceasta se trage numele palatului. Brancoveanu a inceput constructia palatului in anul 1698 si a fost finalizata in anul 1702. Ca arhitectura se remarca stilul brancovenesc (romanesc renascentist), cu o combinatie de elemente venetiene si otomane.
Dupa executia domnitorului Constantin Brancoveanu si a familiei sale, in anul 1714, palatul a fost transformat in han de catre otomani. Stefan Cantacuzino a fost cel care a rascumparat propietatea de la Mogosoaia ca mai apoi sa ii revina marelui ban Constantin Brancoveanu, nepotul domnitorului.
Palatul Mogosoaia
Palatul Brancovenesc de la Mogosoaia a fost devastat in timpul razboiului ruso-turc din 1768-1774 dar si in timpul revolutiei din 1821.
In anul 1832, palatul Mogosoaia a trecut in propietatea familiei Bibescu, prin casatoria lui Zoe Mavrocordat (fiica adoptiva a lui Grigore Brancoveanu) cu domnitorul Gheorghe Bibescu. Sub stapanirea acestora, palatul a suportat o serie de renovari initiate de Nicolae Bibescu si apoi de Martha Bibescu, fiind intrerupte in timpul Primului Razboi Mondial.
La initiativa Marthei Bibescu, in anul 1920 lucrarile au fost reluate iar in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, palatul a devenit punctul de intalnire al diplomatilor aliati. La finalul acestei etape, Palatul de la Mogosoaia a fost nationalizat de catre regimul comunist.
In prezent, Palatul Mogosoaia adaposteste Muzeul de Arta Brancoveneasca si este un important punct de atractie turistica.
Structura Complexului Mogosoaia
Cladirea principala a complexului este palatul, construit de Constantin Brancoveanu si este format din apartamentele familiei la primul etaj, unde se poate ajunge pe o scara exterioara direct din curte. La parter se afla camerele servitorilor iar la subsol se afla o pivnita cu un tavan format din patru domuri. Fatada dinspre lacul Mogosoaia este de inspiratie venetiana si are o logie aparte cu trei arcade.
Palatul Mogosoaia
O alta cladire este bucataria brancoveneasca (cuhnia) care se afla in curtea palatului si are patru turnuri de aerisire. Turnul portii strajuieste intrarea in curte si se poate urca in el pe o scara exterioara. Ambele au fost renovate de Martha Bibescu intre anii 1922-1930.
In curtea palatului se afla serele Mogosoaia, construite dupa 1890 de arhitecti francezi, astazi fiind folosite pentru cultivarea plantelor dar si ca ateliere de educatie plastica pentru copii.
Serele Palatului Mogosoaia
Ghetaria servea la stocarea pe timpul verii a ghetii aduse din lacul Mogosoaia, aflat in apropiere.
Dupa 1880 a fost construita capela Gheorghe Bibescu si adaposteste mormintele familiei Bibescu, inclusiv a printilor Mihai si George Basarab-Brancoveanu, aviatori morti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Langa turnul portilor, in afara zidurilor palatului se afla biserica "Sfantul Gheorghe' ctitorita de Constantin Brancoveanu si terminata cu putin timp inainte ca acesta sa devina domnitor, in anul 1688, ea adaposteste mormantul lui George-Valentin Bibescu precum si tabloul votiv ce-i reprezinta pe Constantin Brancoveanu si pe cei patru fii ai sai.
Activitati la Palatul Mogosoaia
Principala activitatea desfasurata in curtea palatului este picnicul, sunt multe locuri unde iti poti aseza o patura si poti sta la umbra unui copac ascultant ciripitul pasarilor.
Palatul Mogosoaia
Daca nu agreati ideea de a sta pe iarba atunci va recomand restaurantul din cadrul palatului. Quattro Stagioni-Il Palazzo este o locatie de anvergura care se preteaza oricarui fel de eveniment, fie ca este vorba de un eveniment de familie fie ca vreti pur si simplu sa luati masa de pranz sau sa serviti o cafea si un desert. (Detalii AICI)
O alta activitate interesanta ce o puteti desfasura in cadrul parcului este wakeboard-ul. Pe lacul Mogosoaia este amplasat "Zumbaala Wake Park", aici puteti sta la soare savurand un cocktail sau va puteti aventura catre centru de inchiriere a echipamentelor necesare wakeboardingului. (Detalii AICI)
Zumbaala Wake Park
Cum ajungem la Palatul Mogosoaia
Palatul este amplasat pe strada Valea Parcului, nr. 1, Mogosoaia, judetul Ilfov, se poate ajunge fie cu masina personala fie cu transportul in comun. Astfel daca alegeti sa mergeti cu propiul autoturism mergeti pe Calea Grivitei, spre Straulesti pana in comuna Mogosoaia. Masina poate fi parcata in interiorul palatului, in functie de disponibilitatea locurilor contra sumei de 4 lei sau in exteriorul complexului.
Daca alegeti sa mergeti cu transportul in comun atunci puteti lua metroul pana la statia Parc Bazilescu (M4), apoi autobuzul 460 sau maxi-taxi care trece destul de frecvent, preţul unui bilet fiind în acest caz de 3-4 lei, se ajunge în aproximativ 20 de minute, în funcţie de trafic.
Pentru a vizita Muzeul Traditiei Aulice, taxa de vizitare este 5 lei, ghidajul in limba engleza sau franceza este 8 lei si se poate numai in zilele de sambata si duminica. In prima miercurea a lunii, intrarea este libera.
Comentarii