Kavala este perfectă pentru o excursie de o zi din insula Thassos, acolo unde ne-am petrecut vacanța în această vară.

Am plecat de dimineață cu feribotul din portul Prinos și am ajuns în Kavala după o oră și 30 de minute. Feriboturile pleacă în fiecare oră și costă 5 euro de persoană. Unele fac jumătate din timp, dar acestea circulă mai rar, trebuie să vă informați înainte.

Călătoria a fost extrem de plăcută, feribotul este uriaș și foarte sigur, pe el urcând nu doar oameni ci și automobile, motociclete, tiruri și autocare! Are două etaje, ultimul fiind acoperit doar parțial, ca un fel de terasă. Merge suficient de încet încât să nu ai rău de mare, dar suficient de repede încât să nu te plictisești. Cu marea în jur, zgomotul valurilor și pescărușii zburând în jurul tău, cine se plictisește însă?!

Sosirea în Kavala este și ea deosebită, continentul desfășurându-se spectaculos în fața ta. Pe măsură ce te apropii, orașul prinde contur și poți face câteva fotografii de neuitat cu portul și munții din zonă.

Odată ajunși în port, am profitat de faptul că soarele nu ardea prea tare și am luat-o în plimbare spre centru și spre cele câteva obiective pe care le aveam pe listă.

De neratat sunt: castelul - care are o panoramă extraordinară, merită efortul pentru că e de urcat ceva; situl arheologic Filippi - cu un teatru impresionant și muzee foarte interesante, aici au loc festivaluri și concerte vara; apeductul - simbol al orașului, o construcție care îți ia ochii atât ziua cât și noaptea; Biserica Sfântul Nicolae și monumentul dedicat Apostolului Paul, care a făcut un popas la Kavala în prima sa călătorie în Europa; portul - ultimul, dar nu cel din urmă, unde puteți sta pe bancă sau la o cafenea și admira dealurile din jur și marea.

De mâncat vă recomandăm Sousouro, votat cel mai bun restaurant din oraș pe Trip Advisor, are prețuri accesibile și cea mai bună mâncare pe care am mâncat-o în Grecia! Un meniu variat și un mod de servire deosebit, fără farfurii, după cum se poate vedea în galeria foto!

Atmosfera din centrul vechi este fermecătoare și ne-a cucerit pe loc. După ce am luat masa și ne-am mai plimbat, am băut o cafea în apropierea portului și am luat feribotul înapoi spre Thassos. În total am cheltuit aproximativ 35 de euro de persoană, dar a meritat fiecare cent!

În Kavala se mai poate ajunge din București cu avionul direct până la Salonic și apoi 1,5 ore cu mașina sau cu escala la Atena și apoi altă cursă aviatică scurtă până la aeroportul "Alexandru cel Mare", aflat la 30 de minute de centrul Kavalei. Dacă plecați cu mașina din România, trebuie să știți că de la granița României cu Bulgaria mai aveți de mers 6,5 sau 8 ore, în funcție de traseul ales.