Amenajarea gradinilor este o traditie minunata care inca se pastreaza in sudul Angliei. Imediat dupa ce iesiti din suburbiile londoneze si mergeti catre campurile inverzite din Surrey, Sussex si Kent, veti patrunde intr-o zona unde puteti admira uimitoarele gradini ale vechilor conace englezesti.

Iata cele mai spectaculoase gradini pe care puteti sa le vizitati:

- La vest de Londra se afla palatul de la Hampton Court, aici era resedinta preferata a lui Henric al VIII-lea si puteti rataci printr-un minunat labirint.

- Un alt loc care merita vizitat este conacul Polesden Lacey, la Great Bookham, langa Dorking unde va puteti bucura de o minunata gradina de trandafiri. Vara si iarna au loc expozitii florare.

- Cu un minunat colorit toamna, Parcul Sheffield de langa Uckfield adaposteste Colectia Nationala de Rododendroni. Gradina are 40,5 hectare si a fost proiectata de Lancelot Brown, in secolul al XVIII- lea.

- Gradinile de la Sissinghurst sunt proiectate sub forma a zece "incaperi" distincte, iar cea mai frumoasa este Gradina Alba.

- La castelul Hever puteti admira gradinile in stil italian, care combina sculpturi din perioada romana si renascentista cu o superba expozitie de plante erbacee si arbusti.

- Gradina Wisley, de langa Woking in Surrey, dispune de un teren de 81 de hectare care ascunde gradini superbe, o pepiniera extraordinara si un centru de consiliere pentru cresterea plantelor.

Gradinile pot fi admirate din aprilie pana in septembrie, organizandu-se tururi care dureaza aproximativ o saptamana si se viziteaza toate gradinile din zona. Daca vreti sa vedeti numai gradinile importante atunci nu aveti nevoie, de mai mult de trei zile.

Hampton-Court
Hampton Court

Hampton
Hampton Court

006DSC_0079
Polesden Lacey

polesden_lacey_2004
Polesden Lacey

Sheffield Park Nov-2007-019L
Parcul Sheffield

Sissinghurst-09-029
Gradinile de la Sissinghurst

Hever6a
Castelul Hever

gardens_bg04
Castelul Hever

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9.