Cu siguranta toti ne-am pus intrebarea: de unde vine numele de Bucuresti? Raspunsul ne poarta cu gandul la legenda lui Bucur - ciobanul, despre care se spune ca-si pastea turma in apropierea raului care brazda batranul oras. Prima consemnare in scris a acestei traditii este cea din anul 1761, a calugarului franciscan Blasius Kleiner.
O alta traditie, din secolul al XVI-lea, spune ca Negru Voda ar fi intemeietorul Bucurestiului. Primul care a scris despre acest lucru este reguzanul Luccari, dupa o calatorie prin Tara Romaneasca, in timpul lui Mihai Viteazul. In anul 1410, printr-un document al lui Mircea cel Batran, Bucurestiul este numit "Cetatea noastra".
Prima atestare documentara certa a Bucurestiului dateaza din 1459, cand prin hrisovul din 20 septembrie, domnitorul Vlad Tepes scuteste de dari si intareste dreptul de propietate al unor locuitori. Documentul a fost descoperit in jurul anului 1900, intr-o stare avansata de deteriorare.
In timpul domniei lui Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes, 18 din cele 25 de documente care aveau inscris pe ele locul de unde au fost emise, sunt din Cetatea de Scaun Bucuresti.
Mircea Ciobanu a ridicat in timpul domniei sale un palat domnesc care mai tarziu a fost numit Curtea Veche. Intre 1558 - 1559 in curtea domneasca se construieste o biserica, fiind cea mai veche constructie pastrata in forma sa originala iar in 1562 se ridica si biserica Sf. Gheorghe.
Orasul se dezvolta continuu iar din secolul al XVII-lea incepe sa se intinda si pe malul drept al Dambovitei, in partea de vest se intinde pana in zona Cismigiu iar in est pana la intersectia Caii Mosilor cu Hristo Botev de azi.
Mihai Viteazul devine in septembrie 1593 domn al Tarii Romanesti iar in 1594 incepe lupta antiotomana. La 15 august 1595, capitala este ocupata de turci, Sinan Pasa transforma bisericile in moschei iar la retragerea turcilor din octombrie 1595, aceasta a pradat si incendiat orasul.
Comentarii