Atena este una dintre primele destinatii europene de pe lista mea de calatorii. De ce? In primul rand pentru istoria si civilizatia greaca, ce traverseaza peste 3000 de ani, apoi pentru faptul ca aici s-au nascut democratia, teatrul si filozofia. E ceva sa mergi pe urmele pasilor lui Platon, Socrate sau Eschil, zic…
Si ca sa trecem in alt registru, pentru bucataria savuroasa, ospitalitatea si bucuria de a trai a localnicilor si inca ceva: marea. Da, marea, la o plimbare cu tramvaiul distanta, in 30 minute, maxim o ora, nu mai mult. Destul cat sa zburam un weekend la Atena, nu?
Asadar, ne-am planificat un city break de trei zile in februarie, cand la noi gerul inca nu se da dus si placerea de a te plimba in bataia razelor soarelui prin Atena e cu atat mai mare.
Am zburat cu Olympic Airlines, cu cel mai mic avion pe care l-am vazut vreodata, stand aproape lipita de vecinul de scaun. Sigur ne imprieteneam, daca nu-mi era deja partener de viata. :)
Cum ajungi in Atena: cu metroul, direct din aeroport, pana la Piata Syntagma. Ni s-a parut varianta ideala. Calatoria a durat cam 40 minute.
Cel mai bine este sa va achizitionati un bilet turistic pt 3 zile, in care intra transportul de la aeroport catre oras si retur, plus deplasarea prin oras, cu orice mijloc de transport. Amanunte aici.
Ne-am cazat in apropiere de Plaka, cel mai indragit si animat cartier al Atenei. Si pentru ca am ajuns la ora pranzului, ne-am oprit la una din multele taverne din apropierea hotelului. Am cerut un platou cu ce au ei mai bun, vestitele meze, pe care le-am savurat pana la ultima imbucatura.
Hai sa va fac cunostinta cu cateva dintre ele: boureki (placinte cu carne si legume), spanakopita (placinta cu spanac si branza feta), dolmades (sarmale), tzatziki, keftedes (chiftele) si ce-o mai fi fost pe langa ele. Stropite cu un pahar cu vin si muzica greceasca. Si o baclava la final.
Dupa-amiaza am petrecut-o plimbandu-ne prin Plaka si Anafiotika. In Plaka gasesti case cu cel mult doua nivele, frumos colorate, cu balcoane peste care se revarsa vara valuri de flori, unele adapostind taverne, altele magazine cu produse traditionale, suveniruri, galerii de arta sau muzee, iar atmosfera e mereu animata aici. Interesant de vazut in zona e Muzeul Instrumentelor Populare.
Anafiotika, in schimb, e aidoma unui mic satuc, cuibarit la poalele Acropolei, un loc plin de farmec, pe care vi-l recomand din tot sufletul. Am luat la picior stradute abrupte, inguste, cu case mici, zugravite in alb sau culori pastelate, cu obloane de lemn si am lasat in urma vuietul multimii.
Finalul unei zile perfecte: o cina intr-o taverna traditionala si un acord de mandolina…
Sambata in Orasul Antic: Acropole, Agora Antica, Templul lui Hefaistos, Monastiraki.
Cateva tipsuri utile inainte de plecare:
- ideal e sa porniti spre Acropole dimineata devreme, pentru a evita multimea de turisti galagiosi si soarele amiezii;
- neaparat protejati-va de vant (sau soare) cu o palarie si luati-va o sticla cu apa, pentru ca sus nu veti gasi sa cumparati;
- in functie de zona in care stati, puteti ajunge cu metroul pana la Monastiraki sau Akropoli; daca stati in centru, ajungeti fara probleme, intr-o plimbare placuta la pas;
- biletul se achizitioneaza la intrare - 12 euro pt Acropole, Agora, Biblioteca lui Hadrian si Turnul Vanturilor, Templul lui Zeus, Teatrul lui Dionysos, Herodes Atticus si Cimitirul Kerameikos.
Propylaea, poarta care marcheaza intrarea in Acropole, e in restaurare. Ca de altfel si celelalte monumente, ridicate in sec al V lea B.C, in vremea lui Pericle, considerata a fi perioada de glorie a Atenei.
Parthenonul, templul dedicat zeitei intelepciunii, patroana orasului, se inalta deasupra capetelor noastre, stralucind in lumina soarelui de dimineata. Vantul suiera amenintator printre coloanele templului, dandu-mi senzatia ca Zeita imi vorbeste…
Doar noua ani le-au luat grecilor antici sa-l ridice. Dar a avut de suferit peste secole, fiind transformat din templu in biserica, apoi in moschee, ajungand in final depozit de praf de pusca pe vremea stapanirii otomane. Cand Venetienii au atacat cetatea in sec al 17 lea, praful de pusca a explodat, provocand prabusirea unei mari parti a templului.
O parte din sculpturile de marmura si friza Parthenonului, cumparate de un lord britanic pe nume Elgin, in sec 19, cand Grecia se afla sub dominatie otomana, sunt expuse in Londra la British Museum.
Faceti o vizita Noului Muzeu al Acropolei, veti avea ocazia sa vedeti o multime de lucruri interesante: Cariatidele originale ale Erechteionului, sculpturi din Parthenon, dispuse exact ca in acesta. Veti vedea spatii libere intre ele, lasate special pentru sculpturile pe care grecii le revendica. Merita o calatorie in timp...
Iata si Erechteionul cu vestitele sale Cariatide.
Odeonul lui Herodes Atticus, construit de romani in anul 161 A.C., loc in care inca se mai tin spectacole de teatru
Si dincolo de el, Teatrul lui Dyonisos, loc de reprezentare a pieselor lui Sofocle, Eschil, Euripide si Aristofan.
Pauza de pranz, o cafea greceasca si din nou la drum.
Agora Romana cu Biblioteca lui Hadrian si Turnul Vanturilor.
Si o veche moschee, cea mai veche din Atena, ce aminteste de ocupatia otomana.
Agora Antica a fost inima orasului vechi, locul in care se desfasura viata sociala si comerciala a Atenei. Din pacate aici au mai ramas in picioare doar doua cladiri: tempul lui Hefaistos, unul dintre cele mai bine conservate din Atena si Stoa lui Attalos, restaurata complet si adapostind muzeul Agorei. In rest, statui, capiteluri si ruine insirate in iarba, incercand sa vorbeasca despre gloria vremurilor trecute.
Seara ne-am petrecut-o in animatul Monastiraki. Magazine, tarabe de unde poti cumpara ce vrei si ce nu vrei, terase, cluburi, cu siguranta gasesti ceva de facut pe placul tau.
Duminica, ziua a treia a vacantei noastre la Atena, zi cu soare.
Planul zilei: Piata Sintagma, Parlamentul, schimbarea garzii, Zappeion, National Gardens, Templul lui Zeus si Arcul lui Hadrian. Bonus, intalnire cu marea.
Daca ajungi in Atena, neaparat trebuie sa ajungi si in Piata Syntagma, unde vei vedea Parlamentul elen si spectacolul oferit de soldatii din Garda Nationala, in timpul schimbului garzii, in fata Mormantului Eroului Necunoscut.
Soldatii evzoni defileaza imbracati in costumele lor traditionale, cu fustanele cu 400 de pliuri (cate unul pentru fiecare an de dominatie turceasca), cu ciucuri negri la genunchi si saboti haiosi cu pampoane, pe care-i taraie zgomotos si ii ridica in aer ca intr-un dans ritualic, amuzant pentru noi, spectatorii.
Cativa pasi mai incolo e Zappeion-ul si Gradinile Nationale. Palatul, folosit ca centru expozitional, are gradini deschise publicului in permanenta, iar intrarea este libera. Asa ca, faceti o plimbare placuta pe aleile parcului, la umbra palmierilor uriasi ce le strajuiesc.
V-as sugera sa vizitati Muzeul Benaki, situat in partea de NE a Gradinilor, cel mai vechi muzeu privat din Grecia, ce detine o colectie interesanta de arta islamica.
Cateva info utile: Muzeul Benaki poate fi vizitat luni, miercuri, vineri si sambata intre orele: 9:00 - 17:00; joi intre orele: 9:00 - 24:00 si duminica intre orele: 9:00 - 15:00
Taxa de intrare: 6 EUR, iar joia intrarea este libera;
Daca timpul va permite si efortul nu vi se pare prea mare acordati-i putin timp si Muzeului de Arta Cicladica din apropiere. Acesta adaposteste o colectie de arta din Insulele Ciclade cu o vechime de aproximativ 5.000 de ani - figurine sculptate in marmura, cunoscute pentru simplitatea lor gratioasa, despre care se spune ca i-au inspirat pe mari artisti precum Pablo Picasso si Amedeo Modigliani.
Poarta lui Hadrian si Templul lui Zeus:
Poarta lui Hadrian a fost ridicata de Imparatul Hadrian in 131 B.C., ca parte a zidurilor ce delimitau orasul vechi de cele nou.
Interesant de retinut ca pe fatada dinspre Acropole a Arcului scria" “Aceasta e Atena, fostul oras al lui Tezeu”, iar pe cealalta: “Acesta e orasul lui Hadrian, nu al lui Tezeu”.
Mare admirator al culturii grecesti, tot Hadrian e cel care a terminat constructia celui mai mare templu grec, dedicandu-l lui Zeus. Din pacate, doar cateva coloanele templului mai stau azi in picioare, amintind de maretia sa.
Intalnirea cu marea. Glyfada. S-a intamplat fara prea mare efort, caci am luat un tramvai din Piata Syntagma si in maxim 30 minute, la pret de 1 Euro, am ajuns.
Ne-am plimbat, am adulmecat aerul sarat al marii, ne-am infundat in buzunare pietricele si am asteptat apusul soarelui.
Imagine pe care am imortalizat-o cu ochii mintii, pentru a o lua cu noi acasa...
Comentarii