Iubesc marea. Iubesc aerul ei sarat, vuietul valurilor ce se rostogolesc spre mal, cerul albastru zarit printre genele mijite cand stau pe plaja la soare, dar imi displac aglomeratia si galagia care te insotesc in orice statiune pe litoralul romanesc.

Vestea buna este ca, pornind de la Vama Veche spre Balcic in Bulgaria, am descoperit cateva locuri frumoase, nepervertite inca de turismul excesiv si care sper sa ramana pentru mult timp asa, spre bucuria celor ca noi.

Haideti sa va povestesc despre week-endul de vis pe care l-am petrecut noi pe litoralul bulgaresc.

Am plecat vineri dis-de-dimineata din Bucuresti, asa ca la 9,30 eram deja pe plaja la Vama Veche la o cafea, punctul nostru de intalnire cu restul trupei. :) Nu stiu cat de aglomerat e de obicei, dar noi am trecut granita destul de repede, ca nu erau decat cateva masini in fata noastra.

Ce trebuie sa stiti:

- odata intrati pe teritoriul Bulgariei trebuie sa va procurati o vigneta, chiar de la punctul de trecere a frontierei-10 leva de persoana;

- limita de viteza in localitati este de 50 km/h, in afara localitatilor 90 km/h, iar pe autostrada 140 km/h;

- poti schimba lei in leva la casele de schimb valutar, sau poti plati chiar in lei in unele locuri (1 leva= 2,30 lei).

Prima noastra oprire a fost Krapets, un mic sat pescaresc la doar 20 km de Vama, cu o plaja frumoasa, aproape salbatica, cu nisip fin.

Cum ajungi aici: foarte simplu, te iei dupa indicatorul de Krapets, care te scoate din drumul european E87 la stanga spre mare. Dune de nisip, cateva rulote parcate, cateva corturi pe plaja, un barulet unde se poate si manca din cate am vazut, doar ca noi ne-am rezumat la o bere bulgareasca si o cafea.

Plaja foarte curata, nisip fin si o apa albastra careia nu-i putea rezista. Singurul minus a fost toaleta, nu prea curata.

In satuc sunt si cateva pensiuni si hoteluri cu piscine, care pareau destul de dragute si ingrijite. Aici am luat si noi masa de pranz, la o terasa chiar deasupra marii ce apartine Hotelului Yanitsa. Mancarea buna si preturi ok.

Dupa cateva ore de relaxare am pornit spre Lighthouse Golf&Spa Resort (Balcic), locul unde urma sa ne cazam, aflat la 53 km de Krapets. E incredibil cum s-a schimbat peisajul. Coasta e deja abrupta, cu dealuri albe calcaroase sau stanci rosiatice ce coboara abrupt in mare, iar din loc in loc plaje ascunse in golfuri. Si marea de un albastru infinit, vorba cantecului.

La 10 minute de mers cu masina de Lighthouse se afla plaja acestuia, Cherry Beach. Drumul pana acolo e spectaculos, coboara serpuind de pe platoul alb acoperit de verdeata si ajunge pana aproape de mare.

Seara am petrecut-o in Kavarna, la una din multele terase, de unde poze nu avem, din pacate, pentru ca se intunecase. :D

Pentru a doua zi ne-am propus alte doua plaje ce apartin de Thracian Cliffs Golf & Beach Resort, Bendida Beach si Argata Beach.

Cum ajungi la plaja: te intorci pe drumul E87 directia Romania si dupa 7 km se face un drum la dreapta spre Thracian Cliffs. Lasi masina in parcarea complexului si de aici te duce un shuttle pana jos la plaja. Cursa e gratuita, dar ti se sugereaza ca poti lasa un tips soferului, daca doresti.

Am fost luati in primire de un steward care ne-a condus spre sezlonguri si ne-a pus la dispozitie prosoape de plaja si umbrela. Pentru doua sezlonguri si umbrela am platit 35 leva.

M-a surprins placut decorul cu influente orientale.

De aici se ajunge usor, intr-o plimbare pe malul marii la Argata Beach, mai ingusta, dar la fel de frumoasa.

Ambele plaje sunt superbe, cu hamace, sezlonguri, cate un beach bar, muzica in surdina, cat sa te simti rasfatat. Serviciile lor sunt de nota 10, nu am ce critica, oricat as cauta nod in papura.

Iar complexul Thracian Cliffs e impresionant. Terenul de golf inteleg ca e unul dintre cele mai bune din Europa, iar vilele in care te poti caza sunt dispuse ca intr-un mic orasel, cu alei, piatete, restaurante si chiar un market. Imagineaza-te sorbind dintr-un pahar cu vin la o terasa deasupra marii...Oricum, dupa cat e de dichisit, trebuie sa te astepti sa cheltui o multime de bani aici.

A treia zi a calatoriei noastre am dedicat-o Balcicului, care era la 10 minute de mers cu masina de noi.

Desi nu e prima oara cand mergem la Balcic, mi-am dorit tare mult sa mai vizitam o data Castelul Reginei Maria, gradinile castelului si sa facem o plimbare pe faleza, sa vedem ce s-a mai schimbat. Am descoperit multe terase si hoteluri care ne-au placut si cateva plaje, destul de mici si neincapatoare. De curiozitate am intrebat cat ar costa o camera pe o noapte la un hotel: 264 lei. La jumatate fata de cat ar costa in Romania!

Intrarea la castel a costat 10 leva de persoana (castel plus gradini).

Program de vara: 8.00-20.00.

And that's all, friends. Am plecat spre casa foarte incantati de weekend-ul reusit pe care l-am petrecut aici, drept urmare ne-am rezervat doua nopti in Balcic pentru luna august. :)

Ce ar mai fi de spus:

-mi-a ramas in minte Capul Kaliakra, unde n-am mai ajuns, dar e bine ca exista o data viitoare; v-as sugera sa nu-l ratati;

-am auzit si as fi vrut sa ajungem si la ferma de scoici Dalboka, la 7 km de Kavarna;

-trebuie sa spun ca, peste tot pe unde am fost, mancarea e foarte buna, simpla si gustoasa, iar preturile convenabile. Peste, legume la gratar, scoici gatite simplu, caracatita, toate un deliciu, iar meniurile sunt traduse si in romana;

-nu-ti trebuie prea multa engleza, ca toata lumea pricepe si o rupe pe romaneste.