Mostra a arhitecturii contemporane, "Casa care danseaza" se afla pe malul drept al Vltavei, nu departe de cheiul Masaryk, in Piata Jiraskova, si este un obiectiv ce nu trebuie ratat daca te afli in vacanta la Praga. Ca punct se reper se pot lua cladirea turnului de apa Sitkovska si Galeria de arta Manes, aflate in sudul Insulei Slave.

casa-care-danseaza-praga

Piata Jiraskova din Praga este piata in care se gaseste statuia de bronz a scriitorului Alois Jiráska. Scriitorul a locuit aici, intre anii 1903-1930, intr-o casa din strada Resslov, colt cu piata, casa care se afla chiar in spatele monumentului. Piata este situata pe malul drept al raului Vltava, aproape de podul Jiraskuv. Intr-o casa din apropierea acesteia a trait Vaclav Havel, fost presedinte al Republicii Cehe. Intr-o alta casa, din aceeasi vecinatate, au trait scriitorii Eduard Bass si Jan Drda. In partea de sud, piata se conecteaza la podul Jiraskuv printr o sosea cu patru benzi.

podul-Jiráskuv-casa-care-danseaza

Piata Jiraskova este importanta pentru faptul ca in vecinatatea ei se afla cladirea avangardista care se cheama "Casa care dansează". Asa au botezat praghezii cladirea Casei de asigurari Nationale Nederlanden (azi ING) sau "Ginger si Fred" (de la celebrii dansatori americani Ginger Rogers si Fred Astaire). Imobilul se afla pe unul din cele mai frumoase locuri din Praga cu vedere la panorama Castelului. Cladirea, opera arhitectilor Milunic si Gehry, a fost construita intre anii1994 si 1996. Fatada ce da spre piata Jirasek (Jiraskovo) este dominata de turnul din stanga, din sticla, amintintind de dansatoarea Ginger, intr-o miscare elegant arcuita, iar turnul de beton din dreapta, cu cupola metalica pe crestet, aminteste de Fred. Cupola din tuburi metalice acoperita cu o sita din tabla inoxidabila reprezinta capul meduzei (ce-l are ca autor pe Gehry).

praga-casa-care-danseaza (4)

Cladirea avangardista se incadreaza armonios in melanjul arhitectonic baroc, gotic si art nouveau. Ea gazduieste birourile catorva firme multinationale, un restaurant cu bucatarie frantuzeasca si o cafenea. De pe terasa cladirii poti avea panorame magnifice asupra orasului Praga.

Cum ajungi in Piata Jiráskovo? Cu metroul (linia B) sau cu tramvaiele 14, 17, 21, la statia Karlovo Namesti.