Intr-o vacantă la Praga trebuie să faceti o plimbare si in zona Cheiului Smetana.

Partea din malul drept al Vltavei, cuprinsa intre Podul Carol si Podul Legii (Most Legii), poarta numele de "Cheiul Smetana", dupa numele compozitorului ceh Bedrich Smetana. De la Podul Carol pana la Teatrul National, intalnim Muzeul Bedrich Smetana, Clubul Carol, case ce marginesc cheiul intr-un lant de cladiri de stiluri arhitectonice diferite, de la neogotic, Art Nouveau, neorenascentist.

cheiul-smetana-praga (3)

Unul din cele mai aglomerate, romantice si admirate locuri din lume, cheiul Smetana este loc de promenada, de relaxare si plaja pentru praghezi si loc preferat de turisti pentru a face fotografii in Praga. De aici ai privelisti minunate asupra Castelului din Praga, poti admira Podul Carol, garnisit cu galeria de statui pe pe balustrada, cartierul Mala Strana, Dealul Petrin, Turnul vechi de apa si nordul Insulei Slovensky si ca bonus poti avea apusuri de soare de vis.

cheiul-smetana-praga (6)

Clubul Carol din Praga este un club adapostit de o cladire cu cinci etaje, cu discoteci pe fiecare etaj pe genuri dedicate de muzica. Clubul se afla pe Cheiul Smetana, la 50 m de capatul rasaritean al Podului Carol. Biletul de intrare in club costa 150 coroane (aproximativ 6 euro). Adresa Novotného Lavka 2, Praha

Muzeul Bedrich Smetana, initial fosta cladire administrativa a statiei de de distribuire a apei, este adapostit acum de o frumoasa cladire construita in anul 1887, in stil neorenascentist, de arhitectul Antonín Wiehl. Fatada muzeului este este impodobita cu sgraffito alb –negru. Partea decorativa a fost realizata dupa schitele lui Jan Koula,iar cea figurativa este opera pictorilor cehi Mikolas Ales si Frantisek Zenísek (pictori importanti ai secolului XIX). Pictura de la fatada evoca luptele praghezilor cu suedezii pe Podul Carol (1648), lupte ce au avut loc in timpul Razboiului de Treizeci de Ani.

Muzeul Smetana se afla in aceasta cladire din anul 1936. Aici se afla instalata expozitia ce prezinta documente din viata si opera geniului muzicii cehe, Bedrich Smetana. In sala cu o acustica excelenta se organizeaza concerte, in special cu lucrari din creatia compozitorului. In fata muzeului se inalta monumentul lui Bedrich Smetana, opera sculptorului J.Malejovsky.

Adresa Novotného Lavka 1, Praha.

Program de functionare a muzeului: zilnic intre orele 10.00-17.00, cu exceptia zilei de marti.

Cum ajungi aici? Cu metroul (linia A, statia Staromestska) sau cum tramvaiul nr. 17 (tot statia Staromestska)