Aflandu-ma in vacanta la Milano, in iulie 2012, dupa ce m-am plimbat pe Via Manzoni am ajuns in Piata Cavour si parcul Montanelli. Pe partea stanga a intrarii in parc se afla Palatul Dugnani.

Construit in afara zidurilor medievale in anul 1600 de catre familia Meda si restaurat in stil rococo un secol mai tarziu, Palatul Dugnani din Milano a fost construit ca un conac, care a avut alti proprietari, familiile Andreotti si Casati Marquis, dupa care a devenit proprietatea familiei Dugnani. In 1846, palatul a fost cumparat de Municipalitatea milaneza, care a instalat aici in anul 1857 Muzeul Civic de Istorie Naturala (mutat mai târziu intr-un palat cu deschidere la Corso Venezia), apoi a adapostit Scoala Civica de Fete Alessandro Manzoni.

Punctul de atractiei al cladirii il constituie holul care are o galerie ce se dezvolta pe doua etaje, cu scara din piatra si balustrada din fier forjat.

Palatul-Dugnani-Milano (5)

Plafonul primului etaj este acoperit cu fresce, opera lui Gian Battista Tiepolo ("Alegoria Familiei Dugnani" si "Povestirile lui Scipio si ale Masinissei) si alte lucrari ale scolii venetiene din secolul al XVIII-lea in camerele interioare.

Palatul-Dugnani-Milano (1)

Palatul-Dugnani-Milano (6)

Astazi, Palatul Dugnani adaposteste Muzeul de Cinematografie, laboratoarele Serre si gazduieste expozitii anuale.

Intrarea in palat se face din Via Manin, fata solemna si bogat decorata se afla spre parcul Porta Venezia cu deschiderea catre o frumoasa fantana.

Sub porticul central, se afla deschideri pe stanga si dreapta cu portaluri maiestuoase si terase scurte care asigura accesul la scara monumentala ce duce catre cele doua etaje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Palatul Dugnani are mai multe camere de luat masa, cu tavane boltite si stucaturi aurite, cu peretii decorati cu fresce ovale si picturi, opera lui Ferdinand Port, apoi o sala mare de bal, care se dezvolta intre cele doua etaje ale cladirii, iluminata de trei ferestre mari care dau in loggia.

Palatul Dugnani este deschis tot anul, iar la sfarsit de saptamana (vineri,sambata duminica) doar intre orele 15.00-18,00. Aici se ajunge cu metroul (statia Turati) sau cu autobuzul (41,43,91). Intrarea costă 3 euro pentru adulti si 1,50 euro pentru copii.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA