Satucul Grazzano Visconti este si azi recunoscut pentru obiectele de arta realizate in lemn, fier si ceramica. Situat la 16 km de Piacenza, acest satuc este cu atat mai deosebit cu cat adaposteste si un superb castel. Dupa cum v-am obisnuit cu slabiciunea mea pentru castelele si palatele lumii, nu puteam sa ratez ocazia de a mai vizita unul, asa ca am sa va vorbesc acum despre vizita mea la castelul lui Grazzano Visconti.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stiti este ca acest castel este unul privat si se viziteaza doar in grup organizat pe baza unei programari in prealabil. Si cand spun se viziteaza, ma refer de fapt la superbul parc de pe domeniul de la Grazzano, pentru ca edificiul in sine fiind privat si implicit locuit, nu este accesibil publicului larg.
Dar s-o luam pe rand. Cu ocazia unei vizite in Italia, una din prietenele mele italience, profesoara la o scoala in Parma, m-a intrebat daca vreau s-o insotesc la Grazzano Visconti unde urma sa mearga cu elevii pentru un curs tematic de jocuri istorice. Va dati seama ca nu puteam sa ratez asa ocazie, deci am acceptat imediat.
Drumul a fost placut, intr-un autocar plin de pitici care imi aminteau de propria copilarie si de excursiile pe care le faceam pe atunci.
Se poate ajunge acolo pe autostrada A1 care leaga Milano de Napoli sau pe autostrada A21 ce leaga Torino - Piacenza - Brescia pe directia Valnure - Bettalo - Grazzano Visconti.
Odata ajunsi am parcat in parcarea sudica (mai este o parcare si pe latura nordica). Tarifele pentru parcare sunt de 3 E/zi pentru masina mica, 2 E/zi pentru motocicleta si 10 E/zi pentru autocare si rulote.
Este bine de stiut ca se viziteaza doar cu ghid si cu programare in prealabil. Domeniul este deschis pentru vizitare de pe 17.03 pana pe 30.06 si de pe 10.08 pana pe 17.11 in fiecare dupa amiaza de sambata, pe tot parcursul zilelor de duminica si in zilele de sarbatori. Pentru grupuri de minim 20 de persoane este prevazuta si organizarea de vizite in timpul saptamanii dar tot cu ghid si pe baza de programare.
Vizitele se pot insa anula daca conditiile meteo nu sunt favorabile, daca se organizeaza evenimente private si atunci cand nu se aduna un numar minim de 10 participanti.
Tariful este de 7 E/persoana pentru adulti. Copiii cu varste intre 5 si 14 ani platesc 4 E/persoana, iar batranii peste 65 de ani platesc 6E/persoana. Pentru grupuri de asemenea se ofera reduceri, tariful fiind 5.50 E/persoana.
Programarile se pot face la numerele de telefon 0523870136, mobil 3407634208 ambele formate cu prefixul italian in fata si la e-mail cipriani@noctua.it sau info@castellodigrazzanovisconti.it. Site oficial - AICI
Acum ca v-am dat informatiile utile sa revenim la impresii. Noi am vizitat domeniul intr-o zi frumoasa de primavara, perioada perfecta de vizitare dupa cum ni s-a spus, pentru ca iarna si toamna este foarte frig, pe cand vara este prea calda si umeda. Parcul castelului este o imbinare perfecta intre eleganta, liniste si surprize. Atmosfera este una romantica in adevaratul sens al cuvantului. Pasarile canta imbietor, parfumul trandafirilor te impresoara, statuile iti fac cu ochiul...ce mai, o adevarata feerie. Parcul a fost realizat la inceputul anilor 1900 de catre ducele Giussepe Visconti di Madrone. Are o suprafata de 150.000 de metri patrati si adaposteste o multitudine de specii de plante si animale care traiesc libere pe domeniu, unele chiar cu vechime de peste 100 de ani.
Aici se pot organiza diverse evenimente, de la vizite tematice la cursuri de fotografie, cursuri de studiu al plantelor si animalelor de pe domeniu, vizite naturaliste si istorice diurne si nocturne conduse de ornitologi si biologi specializati etc. Parcul de la Grazzano Visconti este singurul din Italia care ofera vizite nocturne pentru a putea vedea bufnitele, licuricii, etc. libere in habitatul lor.
A fost deschis pentru prima data publicului in 2007, iar din 2009 face parte din circuitul Marilor Gradini Italiene.
Din 2011, aici se organizeaza activitati didactice tot pe baza de programare, la fel precum cea la care am luat si eu parte, gen laboratoare de orientare cand copiii invata sa utilizeze busola si harta, laboratoare de topografie unde copii invata sa schiteze harta domeniului, laboratoare de istorie unde copiii pun in scena povesti istorice, cauta comori, se costumeaza, etc.
Ca orice domeniu care se respecta, domeniul de la Grazzano Visconti are si propria sa fantoma. Se presupune ca e o femeie si ca s-ar fi numit Aloisa, fiind de fapt sotia unui militar , tradata de acesta, motiv pentru care ar fi murit de gelozie si durere. Tot povestile locale spun ca Giussepe de Visconti ar fi fost la origine medium si ca ar fi luat legatura cu Aloisa, intre ei legandu-se o prietenie deosebita, fapt atestat si de multiplele statui si tablouri de pe domeniu care o infatiseaza. Partea buna e ca Aloisa nu este un spirit ostil, ea fiind dornica de afectiune si zambete devenind in timp protectoarea indragostitilor.
Daca domeniul si castelul nu sunt deschise larg tuturor privitorilor, satucul Grazzano Visconti, curat si micut, seamana cu unul de poveste, foarte vizitat, mi s-a parut un pic cam prea turistic, dar oricum frumos si interesant. In sat se gasesc o multime de baruri si rastaurante unde te poti delecta cu bucate locale. Noi am servit pranzul la restaurantul Biscione si a fost un deliciu, mai ales ca ne-am bucurat si de o sticla de spumant din podgoria locala alaturi de o portie savuroasa de gnocchi, impreuna cu desert. Si ne-a costat doar 15 E/persoana.
Aici ai senzatia ca te intorci in timp, dar in acelasi timp nu poti sa nu admiri afacerile bogate dezvoltate si activitatea intensa. Vara se organizeaza o multime de petreceri tematice cum ar fi ziua dedicata lui Harry Potter in aprilie, cea dedicata jocurilor medievale in septembrie, zile istorice, etc.
Comentarii