Aflat la 27 km de Parma, castelul din Soragna este fastuoasa si splendida resedinta a principilor Meli Lupi care inca locuiesc in incinta sa.

Fortareta Meli Lupi, desi proprietate privata, are inca o parte deschisa publicului. Bogatia frescelor si decoratiunilor este evidenta aici, se vede ca proprietarilor sai de vita regala le-a placut luxul cu desavarsire. Personal, va recomand vizita cu ghid daca doriti sa va bucurati si de informatiile istorice ale superbului castel, dar si ale familiei princiare care il locuieste.

la rocca di soragna

In vizita ce dureaza aproximativ o ora, noi ne-am bucurat de povestile si indicatiile profesorului de istoria artelor Massimo Martelli, dat fiind ca am ajuns acolo cu ocazia aniversarii a 200 de ani de la nasterea lui Giusseppe Verdi, care (pentru cine nu stie) s-a nascut si a locuit spre finalul vietii in aceasta zona. Foarte simpatic domnul profesor, cand l-am intrebat ce face principele la castel, mi-a raspuns ca: " Este pur si simplu Principe" :).

De la exterior castelul Soragna nu spune prea multe, dar totul se schimba cand treci de portile strajuite de cei doi superbi lei din piatra. Familia Meli Lupi, al carei ultim descendent isi duce astazi traiul la castel, si spun ultim pentru ca din pacate este un venerabil batranel necasatorit si fara copii, adora tot ce e frumos si asta se poate observa in decorul luxos, dar elegant al castelului.

Mi-as fi dorit sa pot arunca un ochi in biblioteca privata de la castel, care adaposteste lucrari inca din 1633, din pacate asemeni gradinilor de la castel nu este deschisa publicularg larg. Foarte mult mi-au placut dormitorul princiar si sala de bal care este un superb coridor lung de 62 m decorat cu fresce si picturi in ulei, pe care spre parerea mea de rau nu am putut sa le pozez, fotografiatul fiind interzis in incinta.

la rocca di soragna 1

De la biroul de informatii aflat la intrarea in castel am obtinut reduceri pentru pensiunile si restaurantele locale. Pretul biletului este cam ridicat, dar este pus pe seama faptului ca fiind privat castelul nu beneficiaza de subventii publice. Tariful este de 8/adult, 5/ studenti sub 18 ani, 4/copii si 7/cei care detin cardul castelelor.

Reducerile le-am folosit la Tratoria al Voltone unde cu 50 am mancat doua persoane meniu complet: aperitiv, fel 1, fel 2 si desert. Va recomand sa incercati rissotto de paste cu salam si ciuperci, specialitatea locala culattelo si delicioasa inghetata de casa. Personalul este atent si cordial iar raportul calitate pret este optim, portiile fiind abundente.

La castel se poate ajunge cu masina pe autostrada A1 cu iesire la Fidenza - Salsomaggiore, cu trenul si se coboara la statia Fidenza de und se ia un autobuz sau un taxi pentru inca 10 km.

Se viziteaza prin bunavointa Principelui din 1 aprilie pana la 15 octombrie intre orele 9.00 - 11.00 si 15.00 - 18.00; intre 16 ocombrie si 31 martie intre orele 9.00 - 11.00 si 14.30 - 17.30. Nu se viziteaza luni.

la rocca di soragna 2