Wikipedia zice că Parga este un oraș în Grecia / Epirus / Preveza. Oamenii spun că Parga este una dintre cele mai frumoase stațiuni din Grecia. Mie îmi plac oamenii :)

Am poposit la Parga pentru o singură zi, făcând un mic ocol în drumul nostru de la Salonic spre Lefkada. GPS-ul ne-a scos de pe superba Egnatia Odos și ne-a dus repede spre Parga, aflată la 50 de kilometri de Igoumenitsa (de unde se ia bacul spre Corfu / Kerkira) și la 85 de kilometri de Lefkada.

Map of Parga Greece Parga.net your travel agent in Parga

După multe curbe strânse și panorame furate cu colțul ochiului, am alunecat ușor din munți spre orășelul de coastă ascuns după dealuri. Și am fost seduși din prima, cum de altfel am fost seduși de aproape toate locurile văzute până acum pe coasta ionică! Minunat colț de pământ!

Apoi am început să ne strecurăm cu grijă mare printre străduțele strâmte ale Pargăi. Grea misie să găsești un loc de parcare pe-aici! Am evitat de vreo două ori să intrăm în curțile semnalizate cu avertismente scrise vizibil ("Enter here, this is your last chance to park :)"), ar fi costat 5 euro. Am mai dat ocol de 2-3 ori și până la urmă am găsit un loc perfect, gratis, efectiv la 2 pași de plajă!

parga-grecia-greece (5)

Care plajă? Cea din mijloc :) Plaja principală din Parga se numește Valtos. Noi am stat pe plaja Krioneri, iar lângă ea era sora mai mică și mai neatractivă, Piso Krioneri.

parga

Parga are puternice influențe italiene, mai ales venețiene. Plecând de la clădirile colorate, așezate în trepte săpate în deal, până la castelul din Parga, cocoțat pe stâncă semeață ce desparte plaja Valtos de port și de plajele Krioneri.

parga-grecia-greece (8)

Plaja Krioneri, pe care am petrecut noi câteva ceasuri într-un final de august, este destul de îngustă, are pietricele și e recomandat să purtați încălțări speciale când intrați în apă, pentru că destul de aproape de mal sunt pietre mari pe fundul mării, iar pe acele pietre stau destui arici de mare.

Priveliștea minunată de pe această plajă este întregită de micuța insulă aflată la câteva sute de metri de mal. Se poate înota până acolo, iar pe insuliță se pot vizita cele două biserici.

parga-grecia-greece (3)

parga-grecia-greece (1)

parga-grecia-greece (28)

Deasupra plajei e o alee largă, străjuită de cafenele, baruri, pensiuni, gelaterii etc. Mergând spre port, ajungi și în zona dominată de taverne, magazine de suveniruri și agenții care oferă diverse excursii interesante (Meteora, Paxi, Antipaxi, Corfu etc).

parga-grecia-greece (32)

parga-grecia-greece (31)

parga-grecia-greece (14)

Am mâncat la Taverna Bachos și a fost senzațional, cea mai gustoasă masă din toate vacanțele noastre prin Grecia (voi povesti într-un articol viitor)!

Apoi ne-am plimbat prin port, ne-am imprimat forever pe retină imaginea acestei stațiuni superbe și ne-am promis să revenim cândva pentru o mai lungă vacanță în Parga.

parga-grecia-greece (19)

parga-grecia-greece (22)