Gura Portiței este un loc care mi-a ramas in suflet! O sa spun din start ca nu-i un loc pentru simandicosi, este doar pentru cei care iubesc cu adevarat natura in toata splendoarea ei si nu se ''impiedica'' de un paianjen sau un mic serpisor de apa dulce venit din multitudinea de canale ce inconjoara acest loc minunat, aflat acolo unde se termină Delta Dunării și începe Marea Neagră.

Gura Portitei cu multi ani in urma era un sat de pescari lipoveni cu casute acoperite de stuf. Drumul spre Gura Portitei trece prin Jurilovca, cea mai mare asezare de pescari din tara noastra. In Jurilovca este amenajat un miniport si o parcare unde sa-ti lasi masina, pentru ca nu exista decat drum pe apa pana Gura Portitei. Din punctul meu de vedere este bine ca se ajunge doar pe calea apei, pentru ca asa se conserva si se pastreaza mai bine frumusetea locului. Se stie, este dovedit ca nu prea stim sa pastram ce avem, din pacate...

Se traverseaza lacul Golovita cu ambarcatiuni din miniportul Jurilovca. Exista varianta rapida - se ajunge in 15 min. Sau intr-o ora, leganati si ''biciuiti'' de razele soarelui. Logic ca am ales leganatul si ''biciurea'', e pacat sa nu admiri in liniste maretia lacului.

Gura Portitei este locul ideal atat pentru pasionatii de pescuit cat si pentru iubitorii de mare, plaja si soare. Aici impaci pe toata lumea din familie, unii stau pe pontonul camerei si pescuiesc, altii stau lungiti pe nisipul fin al plajei si se bucura de frumusetea Marii Negre, o parte a marii nepoluata, foarte linistita si curata, unde vietatile marine sunt foarte vizibile.

Plaja de la Gura Portitei se intinde pe o lungime de cca 4 km, o parte rezervatie si o parte publica, delimitate de un gard. Dincolo de gard este ''regatul'' pescarusilor si al scoicilor, ai senzatia ca este un fel de cimitir al scoicilor, una mai frumasa decat cealalta, e greu de descris in cuvinte frumusetea care ''te loveste''...

N-am sa vorbesc de preturi si de cazare la Gura Portitei. Recunosc, un pic cam piperate preturile, dar daca pun in balanta la cata frumusete si relaxare gasesti, chiar nu mai are rost sa carcotesc! Noi inca n-am invatat sa facem turism, facem doar afaceri si daca e posibil sa castigam ieri e si mai si. Dar sa nu mai lungesc vorba cu ''maruntisuri'', sa vorbesc de ceea ce mi-a placut si ma face sa ma intorc oricand in acest colt de rai!

Am fost de doua ori la Gura Portitei, intr-un an am stat in casutele de pe plaja, vopsite in albastru si cu acoperis de stuf, cel mai bun aer conditionat care exista, iar in alt an am incercat camerele cu ponton care dau spre canale, unde poti sa te relaxezi la pescuit. Totul este vopsit in alb si albastru tipic satelor de lipoveni, exista multa verdeata si flori.

Seara de sambata poti sa ti-o petreci pe plaja langa un foc de tabara, unde cantarete imbracate in portul traditional al lipovenilor (chiar sunt localnicele din sat) te incanta cu cantecele si portul popular. Exista si-o piscina, un loc de joaca pentru cei mici si aparate de fitness, deci ai ce face, nu te plictisesti.

Daca iubesti natura si frumusetile ei inchiriezi hidrobicicleta si o iei ''la pas'' pe canale, admirand natura in toata splendoarea ei. Ce este curios, tantarii stau doar pe partea canalelor, parca le e frica de briza marii, deci stai linistit la malul marii si nu vin tantarii, ei stau doar pe langa pescarii amatori, dar placerea are si riscuri :)

Sunt doua golfulete, unul mai mic si unul mai mare, unde apa marii este atat de limpede si linistita incat nici nu ai grija copiilor, se pot balaci in voie fara nici un pic de teama. Daca te scoli sa vezi rasaritul ai placerea sa ''stai de vorba'' cu delfinii, apa este atat de limpede si curata incat vezi bancurile de pestisori si frumoasele rapane lipite de stanci. Daca iubesti natura, linistea si vrei sa te bucuri de o vacanta relaxanta, Gura Portitei este locul ideal. O sa las mai jos peste 100 de fotografii cu Gura Portitei, pentru a vorbi despre frumusetea locului...