Lacaune Les Bains este un sat din sudul Frantei, in care am ajuns din intamplare. Mai bine zis pentru munca, am plecat din Romania noastra frumoasa, dar am ajuns intr-un loc linistit cu oameni onesti si buni!

Mai intai, cate ceva despre zona geografica:

- Les Monts de Lacaune este un masiv montan situat in sudul Masivului Central, cu 3 influente climatice: oceanica, mediteraneana si montana!

- este un masiv vechi cu numerosi munti. Montgrand este punctul culminant, avand 1.267m. Le Roc du Montalet sau tronul, asa le spun francezii de aici, este o statuie a Feciorei Maria la o altitudine de 1259m.

- Lacaune Les Bains este situat in inima Parcului Regional Haut Languedoc si este compus din 11 comune, printre care si satul Lacaune, fiind situat la o altitudine de 850m, avand o populatie de 5300 persoane pe o suprafata de 350km2.

La mica distanta de sat, se afla Lacul Laouzas, construit intre anii 1961-1965, cu o suprafata de 335 hectare, apartinand satelor vecine Nages si Murat sur Vèbre, acolo ne petrecem de cele mai multe ori timpul liber. Nu demult s-a deschis si o piscina in aer liber, iar vara este perfect pentru a te racori :x

In anul 1960, 50 de fabrici de mezeluri si delicatese din carne au fost instalate in Lacaune, iar cresterea fortelor de munca s-a ridicat considerabil, dupa 1970 productia, comercializarea si dezvoltarea mergeau in paralel, aveau 60 vehicule care solutionau rutele pentru vanzarea produselor din Lacaune. Activitatea charcute-riilor (atelierele de mezeluri) a devenit suficient de importanta pentru a lua in considerare construirea altor abatoare.

In zilele noastre, afacerile cu mezeluri din Lacaune reprezinta un loc unic in Franta, mai bine de 30 de firme s-au regrupat pe 2 cantoane, iar economia oamenilor din acest sat s-a ridicat foarte mult, avand asa:

  • 1 abator specializat in sacrificare porci (fiind primul abator de porc in Midi-Pyrénées);
  • 1 atelier de taiere, specializat in decupare pe carcasa porc; (aici lucreaza si sotul meu :D)
  • 1 atelier de taiere, specializat in decuparea carnii de pasare;
  • 33 de firme in care transforma si comercializeaza diferite specialitati de mezeluri (charcuterie salaisons)

In cifre: 600 muncitori, 80.000 jambonuri seci pe an, cam 5000 tone de jambonuri seci, adica 12% la nivel national.

Aici s-a creat si o Casa de Charcuterie, in anul 1999 unde se prezinta istoria acesteia inca din antichitate pana in zilele noastre, dar si o data in care se sarbatoreste (Fête de la charcuterie à Lacaune) pe 19 iunie.

O alta sursa de venit o aduc branzeturile de oi, vestita branza Roquefort, extrasa doar de la oile din Lacaune, in numar de cca 810.000mii oi de lapte, dar si alte tipuri de branzeturi. Toate aceste tipuri de branza le putem gasi la Muzeul din Sidobre-Mont de Lacaune! :)

Alte tipuri de branza, combinata cu cea de capra, simpla de capra, branzeturile de vaca cum ar fi: Mont St.Pierre, Raclette etc......numai bunatati!

In aceasta zona este si o fabrica de apa, Mont Roucous, apa plata naturala, pura, foarte gustoasa, bogata in nutrienti, in calciu, magneziu, cu un pH de 5.856!

Sper ca nu v-am obosit cu informatiile de mai sus, mie una imi place sa povestesc altor persoane unde am ajuns sa locuiesc in Franta ;;)

Chiar daca noi suntem putin izolati de orasele mari, ne place sa locuim in acest satuc vechi, oamenii sunt deschisi, buni si mereu saritori daca ai vreo problema. De cele mai multe ori vizitam orasele Toulouse, Albi si Castres, iar Marea Mediterana e la doar 100km de Lacaune. Daca vrem sa facem o mini-vacanta, mergem in Spania, Lourdes sau Andorra; numai in drumetii :))

Daca faceti vreodata vreo vizita in Muntii Pirinei din Franta, sa stiti de acest satuc frumos, de bogatiile lui si de tot ce este aici!