La cca 200 m de salina Praid se află cel mai mare ştrand cu apă sărată din Romania, cu capacitate simultană de peste 1000 persoane. Acesta este construit pe o suprafaţă de 5616 mp, cu un bazin pentru adulţi (1092 mp) şi unul pentru copii (253 mp), care comunică între ele, şi adâncime de la 1,20 la 1,60 metri.

Plaja se intinde de-alungul bazinelor pe o terasă însumând 2478 mp, cu aproximativ 400 de şezlonguri. Tot in incinta strandului sunt amenajate unitati pentru deservirea mesei în regim de autoservire, un bar, vestiare, duşuri, magazin şi zonă de masaj.

Conform primariei Praid, "apa salinei este pompată în bazinele pentru băi şi în bazinul mare al ştrandului si are efecte curative datorită concentraţiei mari de sare" (220 de miligrame de clorură de sodiu pe litru). Investiţia, în valoare de 1,55 milioane de euro, fiind realizată integral din fondurile salinei din staţiune.

http://www.salinapraid.ro/baile-sarate-praid

Atractii turistice din Praid

Masivul de sare de la Praid se numără printre cele mai mari zăcăminte de sare din Europa. Masivul de sare are un diametru cuprins între 1,2 şi 1,4 km şi ajunge la 2700 de metri adâncime.

Salina Praid

Exploatarea subterană a sării a început în 1762, iar în 1960 s-a deschis prima bază de tratament cu aerosoli.
În prezent, centrul de speleo- şi climatoterapie se află la 1250 de metri de la intrare, la o adâncime de 120 de metri de la suprafaţă. Pacienţii beneficiază de asistenţă medicală permanentă.

http://www.salinapraid.ro/salina-praid

Canionul de Sare

Canionul de Sare s-au format şi datorită activităţii omului: săpăturile rămase după exploatarea sării s-au umplut cu apă de ploaie care le-a dizvolat, lărgindu-le. Acestea s-au transformat în adevărate lanţuri de lacuri. În valea dintre lacuri s-a format canionul sării, adâncit apoi de pârâul Corund. Aici s-au organizat clăci pentru reabilitarea băilor cu nămol.
Printre superbele formaţiuni create în sare cresc plante halofile, cum ar fi Salicornia herbacea (brânca).

Centrul Wellness

În curănd se deschide Centrul Wellness din Praid, unde oaspeţii pot beneficia de băi termale cu apă sărată şi dulce.

Casa Memoriala ,, Áprliy Lajos’’

Casa Memorială “Áprily Lajos”, inaugurată în 1991, oferă amănunte despre viaţa şi opera renumitului poet şi traducător, respectiv despre anii copilăriei lui Áprily, petrecuţi la Praid.

Cetatea Rapsóné

Se presupune că Cetatea ,,Rapsóné’’ a fost o cetate de apărare, însă în tradiţia locală trăiesc fel şi fel de legende despre cetate: spune-se că aici a trăit doamna ,,Rapsóné’’, care a reuşit să păcălească până şi diavolul.