Stim cu totii ca lumea merge in Olanda, mai ales, pentru a se bucura de libertatile din Amsterdam, eventual sa viziteze arhitectura contemporana din Rotterdam ori pe cea din vremurile coloniale, din Haga, sau curiosii pentru a vedea nordul, plat si inecat in ape, in Friesland. Numele orasului Delft le este cunoscut, probabil, mai ales iubitorilor de portelan, familiarizati cu albastrul de Delft (Delftware).

Traditia ceramica se leaga de trecutul comercial al tarii, mai precis din vremea comertului cu China, a carei ceramica a devenit foarte apreciata in Europa, incepand astfel sa fie reprodusa de artisti locali. Odata cu scaderea importurilor, antreprenorii olandezi au folosit ocazia pentru a se face cunoscuti, iar in scurt timp roata s-a intors: vase ceramice din Delft, datand din secolul XVII, au ajuns sa fie gasite in palatele maharajahilor.

Cum spuneam, nu cred ca printre turistii detinatori de bilete de avion cu destinatia Olanda sunt prea multi care sa intentioneze sa-si petreaca sejurul la Delft. Poate ca destule persoane nici nu stiu ca exista.

harta olanda delft map netherland

Delft este un oras mic (95.000 de locuitori) si linistit, vizitat in general pentru cele doua catedrale (intr-una dintre ele sunt inmormantati si cativa membri ai familiei regale) si pentru a se cumpara "ceramica de Delft", de la ea de-acasa. Dar mai exista si alte motive pentru care merita, cu adevarat, sa efectuati o oprire in Delft, daca va aflati prin zona.

De exemplu, dupa cateva zile agitate in care ati fost prin cluburile din Amsterdam, in coffee-shop-uri, in muzee, pe canale si pe stradute, in care v-ati ferit de biciclisti si de tramvaie si v-ati bucurat de viata de noapte din "orasul care nu doarme niciodata" (New York nu a fost decat New Amsterdam la origine…), v-ar prinde bine niste zile linistite. Cateva zile in care sa va trageti sufletul, fara sa aveti cumva senzatia ca ati parasit Olanda, asa cum s-a intamplat si in cazul meu...

Delft se afla situat la numai o ora distanta cu trenul de Amsterdam, este «agrementat» si el de micute strazi cu canale, cafenele cochete sau monumente si detine, in plus, calitatea de a conserva spiritul Olandei intr-o forma mai putin zgomotoasa decat orasele mai mari de prin preajma.

Cred ca merita sa gustati din farmecul unei dupa-amieze insorite, petrecute in scuarul central, in timp ce va delectati cu una dintre nenumaratele feluri de bere disponibile. Daca ati "calcat stramb" in Amsterdam, tentatiile sunt multe - va puteti reculege la una dintre cele doua biserici celebre din Delft, Biserica Veche (Oude Kerk) sau Biserica Noua (Nieuwe Kerk). Ambele sunt protestante acum, desi in vremea constructiei lor (secolul XIII, respectiv secolul XV) erau catolice. Prin cateva rasturnari de situatie, in aceasta parte a tarii puterea a fost preluata de protestanti, care au si distrus cea mai mare parte dintre statuile si podoabele bisericilor (razboiul statuilor).

In Biserica Noua se gasesc mormintele membrilor familiei regale si ale unor eroi nationali (unii adevarati pirati, prin natura ocupatiei). In Biserica Veche se afla peste 400 de morminte, printre care si cel al pictorului Vermeer si o serie de epitafuri. In biserici exista instalate si monitoare pe care se pot urmari reconstituiri si explicatii, in limbi de circulatie universala. In turnul inalt de peste 100 de metri al Bisericii Noi, se poate urca, pentru ca, o panorama, extrem de cuprinzatoare a orasului, sa-ti incante privirea.

nieuwe kerk from delft

Turnul Bisericii Vechi este putin inclinat (se vede cu ochiul liber) si continua sa se incline. Deci escaladarea lui pare a fi destul de periculoasa.

Oude Kerk from Delft

Fiind situat in inima Olandei, Delft a pastrat si o buna memorie a intregii tari. Veti avea ocazia de a descoperi o istorie delectabila, bogat ilustrata si palpitanta, atat in cele doua catedrale, cat, mai ales, in muzeul Het Prinsenhof, fosta locuinta a lui Wilhelm de Orania.

Prinsenhof a constituit unul dintre rarele muzee de acest fel in care am intrat fara a simti ca ma plictisesc vreo clipa, fara sa vreau sa ies dupa maximum un sfert de ora si in care, am avut rabdarea sa citesc aproape toate explicatiile de pe pereti, pentru ca nu aveau nimic din plictiseala unui muzeu de istorie, ci relatau, de fapt, povestea tarii in care ma bucuram atat de mult sa ma gasesc, in sfarsit….

Un alt muzeu interesant este Vermeercentrum, unde se poate afla aproape tot despre renumitul pictor Johannes Vermeer (1632-1675) si despre perioada imortalizata pe panzele sale. Tot in aces oras s-a nascut si Antoni van Leeuwenhoek (1632-1723), inventatorul microscopului.

A propos de specificul olandez, n-ar strica sa aruncati o privire si prin Muzeul Nusantara, dedicat Indoneziei, muzeu care descrie istoria coloniala a Olandei, reprezentand, in egala masura, un bun prilej de a va transmite cate ceva despre o populatie indepartata, aflata timp de sute de ani sub stapanire olandeza.

Alaturi de date istorice privind trecutul colonial al uneia dintre cele mai mari puteri maritime ale lumii, muzeul prezinta si o serie de informatii referitoare la civilizatia indoneziana, care, in ciuda anilor lungi de convietuire cu civilizatia olandeza, si-a pastrat un specific demn de tot interesul. Compania Indiilor olandeze de est, fondata in urma cu peste 400 de ani, una dintre cele mai mari companii de comert din lume, detinand o flota formata din peste o suta de vase si avand mii de angajati si birouri in Asia si in sase orase din Olanda (intre care si Delft), este si ea bine reprezentata, aici.

portelan

In plus, am avut ocazia de admira indeaproape celebrul şi unicul “portelan de Delft”, care reprezinta Olanda in lume. Ba, mai mult, am avut sansa de a intra într-un magazin situat la parterul unei case tipic olandeze, care se continua in spate cu atelierul familiei, unde erau manufacturate si pictate minunatele obiecte de artă. A fost o experienţă unică, menita a ne lasa o impresie puternică.

Iar dupa un asemenea pelerinaj prin locuri incarcate de istorie, va recomand scuarul primariei, unde veti descoperi o piata foarte animata, de la magazinele binecunoscute, intalnite in toate orasele olandeze, pana la cele de souvenir-uri si la comerciantii stradali, de la care se pot achizitiona fructe, gustari sau articole de vestimentatie.