Castelul de la Roccabianca se gaseste la 22 de km de Parma, se ajunge acolo pe autostrada A1, drumul spre Bologna. Cum prietenii mei s-au obisnuit cu dorinta mea e a vizita castele mereu cauta noutati in zona, pentru a mi le prezenta. Deja imi aratasera Castelul Torrechiara si Castelul din Grazzano Visconti, asa ca nu se putea sa nu mi-l prezinte si pe cel din Roccabianca, cu atat mai mult cu cat este cum s-ar zice "fratiorul" celui din Torrechiara, iar distanta este foarte mica. Ce-mi place pe pamanturile italiene este faptul ca gasesti castele si palate la tot pasul :).

castele-italia

Castelul din Roccabianca este tot opera contelui Pier Maria Rossi, dedicat amantei sale Bianca Pellegrini. Este situat chiar in inima localitatii, adica in piata Minozzi. Dar cum nu e foarte mare nici localitatea, odata ajunsi in Roccabianca este de ajuns sa intrebati localnicii si sunteti imediat indreptati spre el. Astazi este proprietate privata si fiind in restaurare se poate vizita doar exteriorul.

Candva in exteriorul castelului se gaseau fresce superbe atribuite lui Niccolo da Varalo, cum ar fi Povestea Griseldei, scene din Decameronul lui Boccacio si Ciclul Astrologic, toate realizate la cererea lui Pier Maria Rossi. Din 1897 insa, acestea au fost transferate la muzeul Castelului Sforzesco din Milano, asa ca nu mai sunt multe de vazut aici. In schimb va puteti delecta degustand bauturi si mancaruri locale si va garantez ca nu veti regreta, singurul lucru pe care trebuie sa-l retineti este faptul ca pentru aceste degustari trebuie sa va faceti programare in prealabil.

Programul de vizitare al castelului Roccabianca este urmatorul: din februarie pana in martie sambata intre 14.30-17.30 si in zilele de sarbatoare intre 10.00 -11.00 si 14.30-17.30; din aprilie pana in octombrie, sambata intre 15.00-18.00 si in zilele de sarbatoare tot intre 15.00-18.00; in noiembrie si decembrie sambata intre 14.30-17.30 si in zilele de sarbatoare intre 10.00-11.00 si 14.30-17.30.

Pentru vizitele in timpul saptamanii este necesar un grup de minim 15 persoane ( :) ce bine-i sa ai prieteni in invatamant ).

Vizitele se realizeaza cu ghid iar tariful este de 6 E/ adulti, 3 E/ copii pana la 14 ani si 4.5 E/ grupuri mai mari de 20 de persoane.

Atmosfera este placuta si va recomand sa-l vizitati in perioada de primavara vara ca sa va bucurati ochii cu iedera minunata care il imbraca.