Ce ziceţi de-o călătorie cu maşina, printre copaci umbroşi, trecând pe lângă nişte lacuri răcoroase şi pe lângă un sat african, unde vă întâmpină o puzderie de colibe cu acoperiş de şindrilă? Sună bine? Dar ce ziceţi dacă, pe drumul vostru, vă iese în cale o girafă (sau o turmă întreagă), dacă o zebră îşi întinde gâtul prin geamul maşinii şi se serveşte din punga voastră cu biscuiţi sau dacă, la o aruncătură de băţ, nişte hipopotami şi rinoceri plictisiţi vă întorc spatele, ignorându-vă cu nonşalanţă?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rinoceri

Rămâneţi însă cu centurile puse şi nu vă aventuraţi în necunoscut! Este interzis să părăsiţi maşina şi traseul marcat: nu veţi întâlni doar antilope, dromaderi şi păuni în cale, ci iată, în deplină libertate, lei, tigri, elefanţi, lupi, hiene şi bizoni, care vă invită cu generozitate în spaţiul lor de viaţă. Există o singură condiţie însă: să le respectaţi teritoriul.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Balaceala buna

Acest loc cu totul aparte se află la nici 20 km de Nantes, în departamentul Loire-Atlantique din vestul Franţei, în localitatea Port St. Père, şi se numeşte "La Planète Sauvage" (planeta sălbatică). Pe 80 de hectare de teren şi 10 km de pistă amenajată, parcul oferă vizitatorilor veritabile senzaţii de safari african, cu pericole (minime) şi cu numeroase opţiuni de amuzament şi de învăţare, atât pentru cei mici, cât şi pentru adulţi.

Pentru noi, „La Planète Sauvage” a fost o descoperire încântătoare şi un loc unde am petrecut o zi minunată cu întreaga familie a lui Fred, soţul meu. Bobo, băieţelul nostru, era încă tare mic, dar asta nu l-a împiedicat să se bucure de surprizele fără număr, alături de verişorii lui mai mari şi de unchii şi mătuşile lui (tot fără număr…).

Am parcurs întreg traseul cu geamurile maşinii larg deschise, ca toţi ceilalţi vizitatori, fără să ne putem înăbuşi entuziasmul şi uimirea la vederea animalelor. Unele erau atât de aproape (cu capul în maşina noastră, cred că mai aproape nici nu se putea!!), că le-am mângâiat pe coamă, iar altele, mai puţin prietenoase sau doar plictisite, ne priveau indiferente/fără chef/cu mici doze de curiozitate sau moţăiau la umbră, doborâte de căldură. (Căldură după standardele locale, eu purtam pulover.) :) Este o senzaţie extraordinară să te afli la doi paşi de un leu liber, de un elefant liber, de un tigru, de o haită de lupi, ca să nu mai vorbesc despre aproape domesticele zebre, girafe, antilope şi gazele.

Iata si planul parcului:

După emoţiile parcursului safari, a venit timpul pentru o pauză de relaxare. Există un loc special amenajat pentru picnic, unde vizitatorii îşi pot părăsi maşinile şi unde copiii se pot juca în voie la "fermă" cu miei, oi şi capre absolut inofensive. Inofensive am zis???

Cu burticile pline, ne-am îndreptat spre celelalte atracţii ale parcului: bazinul în aer liber, unde am urmărit cu sufletul la gură şi printre lacrimi (de râs) spectacolul inteligentelor foci, apoi satul african ce adăposteşte coloniile de suricate, reptilele şi papagalii de tot felul şi de toate dimensiunile, cu penajul minunat colorat.

Ultima parte a zilei am petrecut-o amuzându-ne excelent pe un parcurs suspendat de poduri din sfoară, printre copaci, maimuţe şi liane („le parcours jungle”). Traseul are o lungime de 250 m, iar podurile suspendate au o înălţime care variază între 3 şi 5 m! Dată fiind mobilitatea lor şi faptul că de peste tot apar macaci agitaţi, care sar, ţipă şi se contorsionează în toate chipurile, dificultatea parcursului o apreciez ca fiind de 7 puncte din 10.

Dacă însă ai un braţe un copil mic (eu), căruciorul copilului sub braţ (Fred) şi doi cumnaţi care sar în spatele tău, doar ca să se mişte podurile şi mai tare, dificultatea trece brusc la 10+++ :). Vă imaginaţi că în aceste condiţii ne-a fost absolut imposibil să facem şi fotografii :). Va trebui să treceţi pe la Planète Sauvage, să vedeţi cu ochii voştri ceea ce nu vă pot arăta eu acum...

Ca şi cum toate cele pe care le miroşi, vezi, auzi, experimentezi direct n-ar fi de ajuns, parcul oferă vizitatorilor mai îndrăzneţi şi alte opţiuni, de veritabili aventurieri: traseu ghidat "safari by night”, când rezervaţia este închisă publicului, accesul în culisele parcului sau pachetul „bivuac”, care include cazare în corturi, cina, micul dejun şi vizita liberă a doua zi.

Pe site-ul oficial al parcului găsiți mai multe detalii despre despre cum să rezervaţi şi la ce preţuri să vă aşteptaţi www.planetesauvage.com .

Ieşirea în familie la Planète Sauvage mi-a rămas în amintire ca una dintre cele mai pline de savoare şi mai distractive zile din acea vacanţă petrecută la Oceanul Atlantic. Neapărat să mergeţi şi voi, merită cu adevărat!