Am avut placuta inspiratie sa merg intr-o excursie in Atena, chiar daca nu-mi propusesem asta.

In septembrie 2010 am planuit o vacanta cu mama in Grecia, intr-un loc foarte cunoscut: Paralia Katerini. Excursia pentru Atena era cu plecarea la miezul noptii din statiune. Asteptam cu nerabdare acest moment. Grupul s-a adunat alene de prin statiune, cu cafelele aburinde la purtator, menite sa ne asigure o noapte alba in Grecia, in drumul nostru spre capitala. Noaptea a trecut surprinzator de repede si ne trezim ajunsi la rasaritul soarelui in faimosul port de la Marea Egee, portul Pireu, la 10 kilometri de Atena. Vase mari de croaziera tronau in port, in asteptarea diminetii. Pescarusi adormiti in lumina rasaritului, feriboturi, iahturi luxoase, pescari...

Drumul continua apoi prin Piata Sintagma, mai intai trecand prin centrul scaldat in lumina diminetii, cu oameni simpli ce se bucurau de o noua zi de septembrie. Ajunsi la poalele Acropolelor, am avut parte de un ghid adevarat, grec, ce vorbea destul de bine limba romana, presarand legende si povestiri despre Acropole, supranumit si "Stânca Sacră a Atenei", poate cel mai important loc din toata capitala Greciei. E loc de cult, zona rezidentiala sau amadoua, iar cladirile ridicate aici, adevarate minuni arhitectonice, reflecta exact trecerea timpului peste Grecia.

acropole grecia atena

Prima data Acropole a fost locuit in perioada neolitica. In timpul perioadei clasice au fost ridicate cele 3 temple importante: Parthenon, Erechtheion si Templul lui Nike.

La poalele Acropolelor se afla un teatru antic, Teatrul Herodot Atticus- primul teatru din piatra, un adevarat camin pentru Sofocle, Eschil sau Aristofan. O lume antica, leaganul civilizatiei si democratiei vestice, este in acelasi timp incarcat de istorie.

Apoi coboram in prezent, la realitate, in zilele noastre, trecand prin agore (piete), Piata Omonia, Piata Syntagma, unde se afla cladirea parlamentului elen, asistam la schimbarea garzii la palatul parlamentului...

Am ramas cu gustul cafelei grecesti baute dimineata devreme la o cafenea in centru, in cartierul Plaka, si cu panorama mirifica de pe Acropole, alaturi de mireasma aerului sarat din portul Pireu in lumina diminetii... Și, evident, cu o tonă de poze :) Iată, mai jos, doar câteva zeci de imagini.