Villa d'Este este o vila in Tivoli, langa Roma, Italia si este un exemplu foarte bun de arhitectura renascentista cu o gradina in stilul renasterii italiene, fiind introdusa in patrimoniul UNESCO. Din Roma se ajunge foarte usor in Tivoli, cu autobuzul pe linia Cotral Roma-Tivoli sau cu trenul pe linia Roma-Pescara, statia Tivoli.

Villa d'Este a fost comandata de catre Cardinalul Ippolito al II-lea d'Este, fiul lui Alfonso I d'Este si al Lucreziei Borgia si nepotul lui Papa Alexandru al VI-lea. Acesta a fost numit guvernatorul orasului Tivoli de catre Papa Iulius al III-lea, primind in dar aceasta vila pe care a reconstruit-o dupa planurile lui Pirro Ligorio, sub indrumarea arhitectului Ferrarese si a lui Alberto Galvani. Pictorul care a realizat decorul interior a fost Livio Agresti din Forli.

Din 1550 pana la moartea sa in 1572, Cardinalul d'Este a creat un decor somptuos, inconjurat de o gradina terasata, spectaculoasa, amenajand cascade, jeturi si fantani artezine, toate fiind alimentate dintr-un rezervor de apa care provine de la raul Aniene.

Ce merita sa vizitati in Villa d'Este:

  • Grand Logia (Lucrare a arhitectului Pirro Ligorio) si locul de unde puteti avea o panorama spectaculoasa asupra oraselului Tivoli;
  • Fontana dell’Ovato (Fantana Ovala) este unul dintre locurile centrale ale Gradinii;
  • Le Cento Fontane (Cele 100 de fantani) aleile Gradinii sunt marginite de aceste fantani minunate;
  • Fantana Rometta, locul de unde poti obtine o panorama deosebita asupra Gradinilor.

Villa d’Este se deschide la 08:30 si ramane deschisa pana la 19:45 in lunile de vara iar in lunile de iarna pana la ora 17:00. In general este inchisa in zilele de luni, si pe 1 ianuarie, 1 mai si 25 decembrie.

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.