Un castel cu o arhitectura inedita, ca desprins din povesti, a aparut in localitatea Porumbacu de Sus, la numai 40 km de orasul Sibiu si a atras deja atentia turistilor romani si straini.
Proiectul apartine unei familii de bucuresteni, care a cumparat un teren intr-o zonă de poveste, pe malul unui râu, la poalele munţilor, pe drumul care duce spre cabana Negoiu.
Pe langa arhitectura ce aminteste de povestile copilariei, e de laudat faptul ca a fost construit cu materiale 100% organice – lut, lemn, nisip, piatra si fan.
„Pereţii respiră, este tencuit pe exterior cu var hidraulic, care lasă pereţii să respire, dar nu lasă apa să intre. Cu cât trece timpul se întăreşte, ca la cetăţile romane“, spune Răzvan Vasile, pentru Forbes.ro. Structura castelului permite ca vara să fie mai răcoare în interior, iar iarna mai cald.
Castelul se viziteaza deocamdata gratis, dar proprietarii intentioneaza sa il transforme în pensiune. Are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp.
A fost construit de meșteri și muncitori din Maramures, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Sunt oameni de toata lauda, zic eu, asa ca am simtit nevoia sa ii numesc.
Deşi în momentul de faţă nu au câştiguri, doar investiţii, soţii Vasile sunt optimişti şi spun că: „avem câştigul sufletesc, încă mai sunt oameni care cred că se poate, care îmi mulţumesc că am făcut aşa ceva în România".
Sursa foto: http://www.valeazanelor.ro/
Cum ajungeti la Castelul de Lut: din Bucuresti sunt doua rute, aproape egale, ori prin Brasov, ori pe autostrada spre Pitesti, cam 4,30 h.
Castelul se poate vizita zilnic, intre 10,30 - 17,30 si se plateste un bilet de intrare de 5 lei.
Ce ar mai fi de spus? Daca ajungeti prin zona, dati-ne si noua de veste daca v-a placut.
O mică precizare: castelul se vizitează după ce achiţi o taxă de 5 lei/persoană. Doar copiii au gratuitate.