Alba Iulia este municipiul resedinta a judetului Alba, situat in zona de sud-vest a Transilvaniei. Intre anii 1541 si 1711 a fost resedinta principilor Transilvaniei si capitala politica a Principatului Transilvaniei. In anul 1922, la Alba Iulia a avut loc ceremonia oficiala de incoronare a Regelui Ferdinand I, moment care a consfintit importanta simbolica a orasului, datorita rolului sau de capitala istorica.
Principala zona istorica a orasului este Cetatea Alba Carolina unde se afla principalele obiective turistice.
Cetatea Alba Iulia - A fost proiectata de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti si construita intre anii 1716 si 1735 folosind armata Vauban. Cetatea este remarcabila pentru elementele arhitecturale, frumusetea celor sase porti unice in Europa si structura lor.
Palatul Princiar - Construit in secolul al XV-lea, cu rolul de resedinta a principilor Transilvaniei, a fost grav avariat de turci si tatari in timpul marilor invazii din 1658 si 1662. In cronicile straine de la vremea aceea, Palatul Princiar a fost descris ca un edificiu luxos, impodobit cu fresce si scari de marmura.
Biblioteca Batthyaneum - Episcopul Transilvaniei, Ignac Batthyany, a transformat in anul 1780 o fosta biserica in una dintre cele mai renumite biblioteci din Transilvania, fiind cunoscuta in lumea intreaga pentru manuscrisele rare - peste 60.000 de documente.
Sala Unirii - In aceasta cladirea a fost tinuta sedinta din 1 decembrie 1918 cand cei 1228 de delegati au hotarat unirea Transilvaniei cu Romania. A fost ridicata in anul 1900 si a avut rolul unui cazino militar, servind militarilor din armata austro-ungara care stationa in garnizoana cetatii Alba Iulia.
Comentarii