Pentru francezi, branza, painea si vinul sunt sfinte iar locul ideal pentru a va delecta cu astfel de bunatati este Normandia. Satele bine ascunse in vaile inverzite ale Normandiei si-au pastrat traditia si strictetea standardelor de productie a legendarelor branzeturi care poarta numele provinciei.

Cu totii am auzit de savurosul Camembert, cremosul Pont l' Evéque, picantul Livarot dar si Neufchatel din Bray, care este disponibil intr-o varietate de forme: rotunda, patrata si cilindrica.

IMAG0536

Cea mai buna perioada pentru a face o vizita in aceasta zona sunt lunile mai, iunie si septembrie, este bine sa evitati lunile iulie si august deoarece drumurile sunt foarte aglomerate.

Puteti inopta in Caen si Lisiuex, care se afla destul de aproapte de satele in care se produc branzeturile. In Rouen, chiar daca este mai departe de Camembert, puteti sa va relaxati cu o serie de atractii culinare si culturale. Din toate orasele prezentate anterior se ajunge foarte usor in Paris, cu masina sau cu trenul.

In Camembert exista un centru de expozitie al produselor alimentare locale iar fatada cladirii seamana cu o cutie rotunda din lemn in care se pastreaza, de regula, branzeturile. Puteti vedea in oras si statuia Mariei Harel, se spune ca ea a perfectionat reteta in anul 1791, in timpul Revolutiei Franceze.

camembert-artisan-au-lait-cru

Trebuie sa vizitati macar unul din targurile in aer liber, pentru a cumpara paine de tara, pateuri locale, branzeturi dar si fructe proaspete. Nu ratati ocazia de a bea cidru de mere, merita sa incercati, este un produs facut in fermele locale iar uneori se vinde direct de la presa. O alta specialitate locala este confiture de lait, pe baza de lactate, din lapte batut cu o aroma dulce-acrisoara.

zoom-confiture-de-lait-au-beurre-sale-1714

In concluzie, daca ajungeti in aceasta regiune deosebita, nu uitati sa admirati peisajul, incercati din toate specialitatile, pentru ca merita si faceti cumparaturi si pentru acasa.

pont-leveque-web

PROD_PHOTO1_953_1178722887

PicMonkey-Collage1

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.