Odata ce v-ati facut curaj sa urcati cu telefericul pana in Chamonix, la masivul de granit Aiguille du Midi, la 3842 metri altitudine, trebuie sa stiti ca veti simti cum vi se taie respiratia cand veti vedea creasta ingusta a muntelui care va intampina la iesirea din cabina. Inainte sa va luati elan pe pista, va trebui sa parcurgeti cu un ghid, panta acoperita cu zapada, dupa ce veti lega strans schiurile.

In apropiere de culmile Mont Blanc - cel mai inalt din Alpi, avand 4801 metri inaltime - veti pluti pe 22 de kilometri, pe pista din Vallée Blanche, pana veti ajunge la 2804 metri mai jos. Desi este o pista abrupta, trebuie sa stiti ca nu este destinata numai schiorilor cu experienta, cu echipamentul potrivit si insotiti de un ghid din Chamonix, atat schiorii de nivel intermediar, cat si amatorii de snowboard pot incerca sa coboare pe ceea ce multi numesc cea mai spectaculoasa pista de schi din lume.

vallee_piste_map_resize

Dupa ce trceti de stancosul Glacier du Tacul, ruta urmeaza Mer de Glace, cel mai mare ghetar al Frantei, un colos unde gheata se imbina cu zapada. In functie de conditiile meteo, veti putea sa va incheiati calatoria fie la Chamonix, fie in gara din Monttenvers.

cham-ski_2462295b

Pentru a prinde cea mai buna zapada din zona, este bine sa va rezervati vacanta in lunile februarie si martie, iar daca sunteti un schior experimentat, nu va rezervati mai putin de o saptamana, veti avea ce escalada si puteti incerca mai multe sporturi de iarna.

ETE11_AVR16_JH009

Daca sunteti incepator, nu trebuie sa va aventurati pe Vallée Blanche fara un insotitor si indiferet de nivelul la care practicati schiatul, trebuie sa aveti grija la echipament, nu trebuie sa uitati de fluier si hrana satioasa, dar si apa. In zona exista pericolul de seracuri-turnuri de gheata marginite de crevase.

vallee_blanche2

Nu trebuie sa uitati ca Chamonix este plina de magazine si restaurante si are o viata de noapte animata, la care iau parte numai cei care sunt in forma dupa o zi de schi.... asadar aveti grija cum va pastrati energia pentru a putea profita de tot ce va poate oferi aceasta zona.

Arête Aiguille du Midi - © David Ravanel

Surse: 1, 2, 3, 4, 5, 6.