Zhouzhuang este unul dintre cele mai frumoase „orase pe apa” din China, motiv pentru care e cunoscut si sub apelativul de "Venetia Orientului".

Orasul Zhouzhuang este situat la 85 km de Shanghai si 55 km de Suzhou, in provincia Jiangsu, intr-o zona de lacuri si rauri ce comunica intre ele printr-un sistem de canale.

Ce il face special? Istoria sa veche de sute de ani, majoritatea caselor, podurilor de piatra datand din vremea dinastiilor Ming si Qing, adica de pe la 1300 incoace.

Poti strabate orasul la pas, traversand podurile si ratacind pe stradute inguste printre casele vechi. Mai bine de jumatate dintre case sunt bine conservate, unele dintre ele avand curti interioare si sunt exemple excelente de arhitectura chineza traditionala.

Noi chiar am vizitat o casa din 1742, casa unuia dintre cei mai bogati oameni din zona, Shen Wansan.

Dar cea mai buna cale de a admira locurile ramane tot plimbarea cu gondola.

Da, cum ati auzit, exact ca pe canalele Venetiei am plutit, doar ca gondolierul era o “ea” si cantarea ei era probabil ceva din folclorul chinez…A fost funny, totusi.

Viata localnicilor se desfasoara in ritmul ei normal, sub ochii turistilor...

Plimbarea pe canale a durat cam 20 minute, suficient cat sa intram in atmosfera orasului pe apa.

Daca veti avea ocazia sa ajungeti in Shanghai, faceti o plimbare pana in Zhouzhouang, e la doar o ora si jumatate distanta si e o experienta ce merita traita o data in viata.

Pana atunci, va invit sa va delectati cu pozele din galeria de imagini si sa va imaginati pentru o clipa ca sunteti chiar acolo, pe canalele orasului. :)