Într-o vacanță la Barcelona, o plimbare pe Paseo de Gracia este absolut de neratat dacă vrei să simți cu adevărat aerul inconfundabil al acestui oraș fantastic.

Aflandu-te in Plaza Catalunya, acoperisul Casei Rocamora te atrage ca un magnet si fara sa vrei pasii te duc intr-acolo. Asa ajungi sa parcurgi bulevardul Paseo de Gracia, care se intinde de la Plaça Catalunya la Carrer Gran de Gracia.

harta-barcelona

barcelona-harta

Paseo de Gracia (sau Passeig de Gracia) este un bulevard din Barcelona, in centrul cartierului Eixample ,​​despre care se poate spune ca este un muzeu in aer liber al modernismului catalan (contine cele mai cunoscute piese ale arhitecturii acestui gen).Pe langa aceasta este una dintre cele mai importante zone comerciale si de afaceri. Aici poti intalni magazine de branduri celebre si buticuri cum ar fi: Jimmy Choo, Tiffanys , ​​Chanel, Gucci si Valentino, separate cu cafenele si restaurante la moda. Sunt și magazine mass-market (gen Stradivarius, H & M, Bershka si Blanco), cu toate ca Passeig de Gracia este considerata” cea mai scumpa” strada din Spania.

25 P003101palatulROBERT

Parcurgand Passeig de Gracia la pas, dinspre Piata Catalunya, un adevărat regal arhitectonic se desfasoara in fața ochilor, cu imobile celebre si banci din ceramica cu lampi stradale din fier forjat, opera arhitectului Pere Falqués i Urpi, care le-a proiectat in anul 1906. Urmează, mergând pe partea stângă spre Carrer Gran de Gracia:

♦ Cladirea monumentala "Union i el Fenix", construita intre anii 1927-1931de catrea Eusebi Puig Bona si sculptorul Frederic Mares. Caracteristica ei consta in cupola domului impodobita cu un phoenix. Fatada este decorata clasic, cu un rand de coloane duble corintiene la primul nivel. La etajul doi - patru sculpturi (reprezinta alegoric arta, navigatia, industria si agricultura), care il au ca autor pe Frederic Mares.

Casa Leo Morera a luat nastere prin renovarea unei case vechi Rocamora de catre arhitectul Lluis Domènech i Montaner, care a decorat-o modernist cu elemente vegetale si zoomorfe.

08DSC02876MULLERAS SI MORERA

Casa Mulleras, lipita de casa Lleo i Morera, este construita in stil eclectic de catre arhitectul Luis Sagnier i Vilavechia.

Casa Bonet este construita dupa planurile arhitectului Marceli Coquillat, in anul 1915. Casa este astazi Muzeul Parfumurilor. La data vizitei mele, muzeul se afla in renovare.

Casa Amatller il are ca arhitect pe Josep Puig I Cadafalch, fiind situata intre Casa Batllo si Muzeul Parfumurilor.

13DSC02882 AMATLLER

Casa Batllo a fost contruita in 1877, restaurata de arhitectul Antoni Gaudi si remodelata intre anii 1905 si 1907.

16P1040004amatller si batllo

20P1040013 muzeu parfumes,Amatller,Batllo

♦ Fostul Salon Rosa si Cafeneaua Oro del Rhin este astazi centru comercial cu 100 de magazine si Cinema.

♦ Hotelul Condes de Barcelona, fosta casa Enric Batllo, este construit intre anii 1895-1896, de catre arhitectul Josep Vilaseca i Casanovas, cu fatade speciale la care concura caramida, piatra, ceramica si fierul forjat. Hotelul se afla vis a vis de Padrera.

22P1040044 hotel condes

Palatul Robert il gasim la numarul 107 pe Passeig de Gracia si a fost casa lui Robert I Suris .Palatul este construit de catre arhitectul francez Henry Grandpierre. Astazi palatul gazduieste un birou de informatii turistice, iar parcul palatului a fost deschis publicului.

25 P003101palatulROBERT

Casa Bonaventura Ferrer este construita de catre arhitectului Pere Falqués i Urpí.

La intoarcere, daca mergem pe partea stanga spre Piata Catalunia, vom admira:

Casa Ramon Casas este o cladire construita in stil modernist de catre arhitectul Antoni Rovira i Rabassa pentru pictorul Ramón Casas. Casa este situata la numarul 96 pe Passeig de Gracia.

28P1040148casa ramon casas si padrera

Casa Mila este casa lui Roger Segimon de Mila,construita de Antonio Gaudi intre anii 1905-1907. Se afla in Passeig de Gracia la numarul 92

Casa Rocamora se afla la inceputul bulevardului Paseo de Gracia, dinspre Piata Catalunia, la numerele 6-14 , si este formata din mai multe cladiri rezidentiale separate, construite in stil neo-gotic in anul 1917, de arhitectii( fratii) Bassegoda.

32DSC02868casa ROCAMORA

Casa Pasqual Y Pons incepe Paseig de Gracia, numerele 2-4. A fost construita ca locuinta rezidentiala in anul 1891, dupa planurile arhitectului Enric Sagnier i Villavecchia.

Arhitectura imobilelor si prezenta magazinelor de firma fac ca bulevardul sa fie cautat de foarte multi turisti. Pe această arteră sunt multe hoteluri de calibru (Apsis, Atrium Palace, Alexandra, Casa Fuster, Crystal Palace, Gallery, Mandarin Oriental, Majestic, Condes de Barcelona), toate cu restaurante de clasă.