Câtă vreme am fost în vacanță la Barcelona am locuit in cartierul Montjuic. Mai exact, la Hotel Coronado (o stea), pe strada Nou de la Rambla, la doi pași de stația de metrou Paral.lel și de Parcul Montjuic.

Cartierul poarta numele muntelui, care are de fapt inaltimea unui deal (185 de metri). E un cartier pitoresc, cu strazi frumoase si cladiri interesante intr o zona ce pare 100% eco.

harta-barcelona

"Castelul Montjuic", construit in secolul al XVII lea, strajuieste de la inaltime orasul, are portul la picioare si oferă panorame memorabile asupra Barcelonei.

teleferic-montjuic

Astazi, Montjuic este centrul vietii culturale si de agrement a Barcelonei. Are doua gradini botanice, una cu cactusi(cea veche) si una cu flori mediteraneene (cea noua). Pe Montjuic se afla o serie de muzee: Muzeul Nacional de Art Catalana, Muzeul de Arheologie, Muzeul Etnologic, Fundatia Joan Miro, CaixaForum, Fundația Fran Daurel si Mies van der Rohe.

montjuic-barcelona-spania (12)

În 1929, Monjuic a gazduit Expozitia Mondiala, iar in 1992 Jocurile Olimpice de Vară. De la aceste doua mari evenimente se pastreaza cladirii si constructii emblematice, cum ar fi Stadionul Olimpic (JO 1992) si Fira(1929), care gazduieste astazi targuri si expozitii.

montjuic-barcelona-spania (3)

In Montjuic intalnim o serie de teatre care completeaza tabloul cultural al Barcelonei: Teatrul Muzical, Teatrul Lliure si Teatrul Grec. Un loc aparte il ocupa Poble espanyol, un fel de muzeu al satului. Construit în 1929 pentru Expozitia Universala, reproduce 117 cladiri, strazi si piete ale tuturor regiunilor spaniole, fiind astazi un loc de joaca. Aici gasesti diverse taverne si locatii de spectacole, plus tonete care expun obiecte de artizanat lucrate de mestesugari.

montjuic-barcelona-spania (14)

Cum ajungi sus, pe Montjuic? In afara de ruta clasica, facuta cu autobuzul, poti alege o varianta mai spectaculoasa: de la stația de metrou Paral.lel iei funicularul (1,5 euro), apoi te urci intr-un teleferic cu care ajungi pana la castel (10,3 euro dus-intors sau 7,3 euro one-way). Mai multe detalii despre orar si preturi, pe site-ul oficial.

O plimbare prin acest cartier superb nu poate fi completa fara o oprire, seara, la Fantana Magica (Font Magica). Lumea se aduna la baza treptelor care coboara de la Palatul National spre Plaza Espagna si admira jocul spectaculos al apei colorate de lumina si de muzica. Fantanile sunt pornite intre orele 21:00 - 23:30 vara (mai-septembrie), iar spectacolele de muzică și culoare încep la orele 21:00, 21:30, 22:00, 22:30 & 23:00. Iarna, orarul se restrange la intervalul 19:00 - 21:00, cu specuacole din jumatate in jumatate de ceas.

fantana-magica-barcelona-spania

montjuic-barcelona-spania (24)

Iată și-un filmuleț scurt ...