Pe drumul spre Valencia, strabatut de-a lungul coastei, pe mii si mii de hectare se intind livezi de portocali, ce s-au succedat celor de maslini din sudul Frantei si din Catalonia. Dintre toate orasele vizitate aici, Valencia m-a impresionat cel mai mult. Inca de la inceput mi-am dorit un circuit al turnurilor valenciene.

Cred ca Valencia este un oras al turnurilor, doua dintre cele cu scop religios fiind cu adevarat remarcabile: El Miguelete (turnul catedralei din Valencia) si Santa Catalina, o biserica in stil baroc, ca multe altele din Spania, dar cu o clopotnita incarcata de ornamentatii exterioare.

Photo007

Intr-una dintre pietele Valenciei, Placa de la Virgen des Desamparadores (Piata Fecioarei celor Abandonati), o fastuoasa fantana arteziana bordata de nimfe si fauni, in mijlocul unei piete largi si primitoare, ofera cu peisaj incredibil, colosal prin armonia si linistea sa, prin eleganta oamenilor si atmosfera patriarhala.

Am vizitat, la rand, siturile medievale, impunatoarele turnuri de aparare, Torres de Serrano si Torres de Quart, apoi podurile Trinidad si Puente Real. Curios la aceste poduri este faptul ca fiecare este vegheat de sfinti sculptati, parinti spirituali ai acestor monumente, la picioarele carora oamenii asezau flori si lumanari. Plimbarea a continuat spre Piata Primariei si Piata Centrala. Aici m-am oprit pentru cateva clipe, fiindca ma aflam in fata a nu mai putin de trei monumente UNESCO: grandioasa Bursa de Marfuri (La Lonja) - un adevarat castel, Hala Alimentara acoperita si Biserica Santos Juanes.

Photo010

O veche citadela crestina, presarata cu fermecatoare biserici, cu zeci de turnuri si un impresionant zid de aparare medieval, dar si un mare oras cu temperament mediteranean, brazdat de bulevarde largi, agremente cu palmieri si ficusi, aceasta este Valencia.