Am o deosebita placere sa scriu in acest articol despre vacanta mea minunata din vara aceasta. Pentru mine orice călătorie este ceva de suflet. Reprezintă un fel de iniţiere, o iniţiere în arta de a trăi, de a simţi, de a fi fericit prin ce ai vazut. Iar amintirile ce au ramas din urma multor calatorii sunt acele randuri duioase de azi subliniate in jurnalul meu. Doar din amintirile stranse in poze si in minte mai pot crede ca vara e anotimpul destinului meu...

Cea mai lunga calatorie din vara aceasta a fost in Spania. O tara care, in ciuda profundei crize economice, ramane cu adevarat o mina de aur pentru turisti. In luna iulie am hotarat sa fiu si eu turista in Spania. Din start, totul m-a fascinat si m-a impresionat.

Dupa o zi lunga si obositoare am poposit la un hotel din Valencia si incercand sa adorm am auzit valurile cum se sparg de stanci si rasul copiilor (mai mari) pe plaja. Un inceput incurajator, nu? Ma astepta o noua viata timp de 2 luni, o viata plina de necunoscut si de surprize. Am vizitat timp de o saptamana imprejurimile, apoi am hotarat sa imi petrec vacanta in Pamplona si mai apoi, dupa ceva timp, in Cintruénigo.

Orasul Pamplona, din nordul Spaniei, este una dintre cele mai apreciate zone turistice din peninsula, anual milioane de turisti luand cu asalt localitatea medievala al carei vizitator fidel a fost Ernest Hemingway. Orasul cu 200.000 de locuitori, capitala fostului regat al Navarrei, se afla pe drumul ce duce spre Santiago de Compostella, fiind una din haltele obligatorii inainte de a ajunge in locul sfant.

Ce obiective turistice trebuie sa bifezi daca ajungi in Pamplona, aceasta destinatie fascinanta? Primaria (o superba constructie baroca, cu fatada datand din secolul XVII), muzeul Navarra (un fost spital din secolul XVI), Palatul regilor, Palatul episcopal, Teatrul Gayarre, Piata Castillo, strazile pietonale Zapateria, san Anton si San Nicolas, parcurile Ciudadela, Tanconera, Media Luna si Yamaguci, Planetarium, monumentul dedicat lui Hemingway, catedrala Santa Maria de Pamplona, biserica Sfantul Nicolae si biserica San Saturnino.

In ciuda diferitor problemelor care se confrunta acest oras si a violentelor impuse de sarbatoarea taurilor, Pamplona este un superb oras istoric, linistit, plin de ospitalitate, cu o gastronomie rafinata si preturi acceptabile. Iar cea mai asteptata sarbatoare a anului este aici Fiesta San Fermin. Peste un milion de oameni vin anual sa se distreze, sa participe la cursele de tauri etc.

imagine

Dupa ce m-am delectat cu minunatiile din Pamplona am plecat spre Cintruénigo. Este un oras și o municipalitate spaniola de Navvara, situat in regiunea de Tudela, pe cursul inferior al râului Alhama 92 km de la capitala comunității Pamplona. Am stat aici o luna de zile, timp in care m-am simtit extraordinar.

Am avut norocul sa asist si la una dintre cele mai asteptate sarbatori de aici, Fiesta de la Virgen de la Paz. Se intampla in fiecare an, la inceputul lui septembrie. Timp de nouă zile, zeci de mii de oameni au participat la curse cu tauri, baluri sau concerte. Semnalul de incepere a celebrelor curse de tauri s-a dat din balconul primariei. Toata lumea prezenta pe strazi era imbracata in alb si rosu, in aer plutea aerul de sarbatoare, oamenii erau fericiti si relaxati. Iar localnicii Purtau la gat ,,pañuelo’’- simbol al sarbatorii, o esarfa rosie cu numele oraselui Cintruénigo.

imagine

Corridele erau momentele cele mai impresionante. Adeseori, se luptă cu tauri mai mici, luptele fiind denumite noviladas. Participanţii la corridă sunt taurii (toro) şi luptătorii profesionişti (torero). Aceştia din urma se împart în matadori, principalii actori ai coridei, picadori şi banderilleri. Întregul grup (aşa zisul cuadrilla) are doi picadori şi trei banderilleri. Corrida durează de obicei două până la două ore şi jumătate şi are un regulament strict. Înainte de eliberarea în arenă, coarnele ascutite ale taurilor sunt pilite pentru a nu fi un pericol pe strazi. În boxă, taurii sunt închisi timp de câteva ore bune, fără a avea posibilitatea de a se mişca, iar înainte de a intra în arenă sunt iritati, dupa care incepe fiesta.

imagine

In ultima zi din sarbatoase, toata lumea era servita cu paella. Paella este o mancare spaniola traditionala, asemanatoare cu pilaful romanesc sau risotto-ul italian, delicioasa, consistenta si savuroasa. Este un platou cu orez si diverse combinatii de carnuri, care isi are originea in secolul al 19-lea, in Valencia, pe coasta de est a Spaniei. Multi straini considera paella ca mancarea traditionala spaniola, insa localnicii o considera doar o mancare valenciana.

imagine

Seara s-a terminat cu multe artificii si cu oamenii inconjurand orasul, insotiti de "mascotele" fiestei, numite "Los Gigantes".

imagine

Iata si un scurt film despre Fiesta din Cintruénigo.