De când am început să plănuiesc vacanța în Thassos mi-am propus ca pe insulă să fac și scuba diving, pentru prima dată în viața mea. Apoi, la începutul verii, Cristina a scris pe Călătorim.ro un articol cu titlul "5 lucruri de făcut în insula Thassos în afară de plajă", iar pe primul loc erau trecute scufundările. Așa că planul meu prindea contur. Și l-am dus la îndeplinire în prima săptămână de septembrie, când am ajuns în Thassos.

Voi povesti aici, pas cu pas și pixel cu pixel, cum a decurs aventura mea de o zi la scuba diving în Thassos.

scuba-diving-thassos-scufundari (111)

În toate reviewurile citite despre Thassos, cu referire la scufundări, cei mai lăudați erau cei de la Vasiliadis Diving Center. I-am găsit ușor. Pe strada principală care coboară spre faleza din Potos, chiar înainte de a ajunge la tavernele de pe malul mării faci dreapta pe o alee și, după 50 de metri, vei vedea sediul. La doar câțiva metri distanță mai era un Diving Center, dar am mers direct la Vasiliadis. Detalii suplimentare despre ei se găsesc pe site-ul oficial (AICI) sau pe pagina de Facebook (AICI).

Două avantaje majore pentru Vasiliadis Diving Center:

  • scafandrii sunt români, așa că îți va fi mult mai ușor să comunici cu ei în timpul trainingului și înainte de a intra în apă
  • Vasilis, boss-ul grec al centrului, este o adevărată legendă. Fost instructor în Trupele Speciale de parașutiști și scafandri, are peste 5.000 de scufundări la activ. Așadar, o experiență fantastică.

vasiliadis-potos-scuba

Am ajuns în Potos într-o zi de luni, crezând că ne putem programa pentru marți. Era însă "fully booked", abia vineri am prins liber! Am lăsat un mic avans din prețul pentru scuna diving (45 de euro / persoană) și ne-am întors vineri dimineață, gata de aventură :)

Denisse și Alex, instructori români, ne-au ținut un training de vreo 20 de minute. Ce semne se fac sub apă pentru a indica dacă suntem ok sau nu, dacă vrem să urcăm la suprafață sau să mai coborâm, cum egalizăm presiunea din urechi, cum scoatem apa din mască, cum reușim să nu ne aburim ochelarii. Pentru ei doar o poezie spusă a suta oară în acel sezon, pentru noi emoții care creșteau :)

scuba-diving-thassos-scufundari (2)

În acea zi, toți cei 13 cursanți au fost români. Plus instructorii Alex și Denisse :))

scuba-diving-thassos-scufundari (1)

Am pornit apoi pe jos (5 minute) spre digul din Potos, unde Vasilis tocmai încărca pe barcă echipamentele (butelii, costume etc).

scuba-diving-thassos-scufundari (3)

scuba-diving-thassos-scufundari (18)

Barca, pe numele ei Nautilus, ne-a dus apoi în larg , am mers vreme de vre 10 minute și am oprit într-un golfuleț pe care scafandrii din echipa lui Vasilis îl folosesc frecvent pentru scuba diving.

scuba-diving-thassos-scufundari (9)

Ni s-au împărțit echipamentele (costum de neopren + încălțări speciale), ne-am îmbrăcat și ne-am așteptat rândul.

scuba-diving-thassos-scufundari (22)

Grea așteptare ... Erau 3 instructori (Vasilis, Denisse, Alex), așa că s-au făcut multe ture până s-a terminat tot grupul nostru: 3 ture X 3 persoane, plus 2 X 2. Ținând cont că un grup stătea sub apă cam jumătate de ceas, rezultă că am petrecut acolo, pe barcă, vreo 3 ceasuri. Așadar, povestea a început dimineață, la 9:30, pentru training, iar când ne-am întors în Potos se făcuse deja ora 15:00. Dar a meritat!

"Scuba-diving este pentru oameni care vor să fie liberi, care vor să exploreze lumea subacvatică. Atunci când eşti în apă, te relaxezi, te linişteşti, nu e nimeni care să te deranjeze. O lume fără zgomote, doar bulele de aer se aud" - Vasilis Vasiliadis, într-un interviu pentru Evenimentul Zilei

Cum a fost scufundarea propriu-zisă? Foarte reușită! Am sărit de pe barcă îmbrăcat doar în costumul de neopren și am înotat pînă aproape de mal, unde instructorii ne ajutau să ne punem labele în picioare, butelia în spate și masca pe față. Am repetat semnele și procedurile simple învățate dimineață, apoi ... spre adâncuri!

scuba-diving-thassos-scufundari (75)

Nu trebuie să știi să înoți pentru a face scuba diving! Asta pentru că, pe tot parcursul scufundării, nu faci nici măcar o mișcare care să aibă vreo legătură cu înotul. Pur și simplu, plutești. În permanență ești dirijat de instructor, el stă în spatele / deasupra ta și te manevrează ca pe o păpușă :) Iată-mă în imaginea de mai jos ghidat de Alex. Neavând nicio altă grijă, m-am concentrat doar pe ce se petrecea în jurul meu și ... pe fotografii :) Am folosit o cameră subacvatică Panasonic Lumix DMC-FT4EP, pusă la dispoziție de F64, partener Călătorim.ro.

scuba-diving-thassos-scufundari-1  (6)

Totul a decurs extrem de lin, fără nicio problemă. Pentru a evita durerile, e recomandată egalizarea repetată a presiunii de la nivelul urechilor. Sunt două variante: ori înghițiți în sec, ori vă țineți de nas și suflați aerul.

scuba-diving-thassos-scufundari (77)

Odată scăpați de stresul "oare cum o fi? dacă mă sufoc, dacă intru în panică? etc", totul va fi perfect și vă veți putea bucura de peisajul marin. Nu e fantastic, nu nimerești în mijlocul unui recif de corali așa cum probabil ați văzut pe Discovery, dar oricum e o experiență extrem de interesantă și de inedită. Aluneci printre pești colorați, scoici uriașe, stele de mare, caracatițe, admiri vegetația diversă, te relaxezi.

scuba-diving-thassos-scufundari (99)

scuba-diving-thassos-scufundari (86)

Anemonă de mare
Anemonă de mare

O scoică uriașă
O scoică uriașă

O caracatiță fotografiată de instructori
O caracatiță fotografiată de instructori

Am coborât 12 metri! Pe fundul mării ne-am adunat toate cele 3 cupluri instructor - cursant și am făcut o mică ședință foto :)

scuba-diving-thassos-scufundari (121)

scuba-diving-thassos-scufundari-1  (8)

scuba-diving-thassos-scufundari (107)

scuba-diving-thassos-scufundari (117)

Am pornit apoi spre suprafață, admirând în continuare tot ce ne înconjura, de la pești la vegetație. Ca de obicei, ce e frumos trece repede. Dar se poate repeta! Cu siguranță, voi mai face scufundări și în alte locuri după experiența foarte reușită de la scuba diving în Thassos!

Cameră foto subacvatică Panasonic Lumix DMC-FT4EP, cu care au fost realizate fotografiile de la scuba diving, a fost pusă la dispoziție de F64, partener Călătorim.ro