Vacanta în Catalonia

Principala caracteristica a catalanilor este politetea. De altfel, politetea si bunul simt sunt strans legate de evolutia unei societati. Placerea cea mai mare a catalanilor este sa stea la o masa de restaurant, sa bea o bere sau alta bautura si sa se uite la lumea care trece. In zilele frumoase, restaurantele isi scot mesele afara, pe trotuar, cu scaunele orientate spre strada, intotdeauna curate si cochete. Deschisi intotdeauna fata de lumea exterioara, oamenilor din Catalonia le face placere sa primeasca straini in casa, asa ca nu e de mirare ca milioane de turisti le viziteaza anual tinutul.

Calatorind prin Catalonia vei descoperi o mare varietate de tipuri de vegetatie si de peisaje. Putine locuri din Spania iti ofera o atat de mare schimbare a cadrelor in doar cateva ore de calatorie, dinspre culmile muntoase, din nord, pana la tarmul mediteranean, din est. Te poti astfel indragosti de peisajele alpine ale Pirineilor, puternic fragmentati de vai ce separa culmi acoperite de pasuni, de paduri sau doar de stanci si lacuri cu ape de clestar; daca sosesti in anotimpul hibernal, vei avea avantajul practicarii sporturilor de iarna din numeroasele statiuni montane. Dar daca preferi altitudini mai moderate, atunci poti vizita Parcul Masivului Monserrat, cu ale sale formatiuni geologice fascinante, sau poti explora Parcul Zonei Vulcanice Garroxa, unde se insira, unele dupa altele, conuri cu cratere vulcanice aproape perfecte. Iar daca nu poti rezista atractiei marii, Catalonia iti ofera pe o buna distanta si peisaje marine, de-a lungul coastei sale, numita Costa Brava.

Daca vrei sa descoperi istoria Cataloniei, e bine sa nu te grabesti si sa-ti rezervi destul timp. O vizita la Empuria, de pe Costa Brava, te va proiecta in urma cu mii de ani, in atmosfera Greciei si a Romei antice. La o mica distanta de aici, se afla ruinele iberice de la Ullastret, cu ale sale turnuri si ziduri antice. Catalonia prezinta deasemenea si un numar surprinzator de muzee (peste 300), unele cu valoroase colectii de interes mondial. Muzeul National de Arta Catalana, unde poti admira cele mai cunoscute colectii de pictura din lume, Muzeul Picasso, care contine lucrari din perioada de tinerete a pictorului, precum si din alte perioade, donate chiar de catre artist, profund atasat de Catalonia.