Dacă puteți lega două sau trei zile unui week-end, o idee bună de ”evadare” este Andaluzia, sudul Spaniei. Am ales de curând să vizitez această zonă și nu am regretat nici un moment. Biletul dus-întors București - Malaga m-a costat 50 de euro. Cu toate taxele. Ideea e că, pentru a putea călători cât mai mult, aleg întotdeauna curse low-cost, în acest caz Blueair, și cumpăr biletele cu mult timp în avans. Mai exact, în ianuarie am cumpărat biletele pentru finalul lui septembrie.

Ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut în Andaluzia

GRANADA. 130 de km pe autostradă de la aeroportul Malaga. E orașul spaniol cu cea mai accentuată influență maură pe care l-am vizitat. Chiar și prin ploaie mi-a plăcut. Catedrala din centru e impresionantă, iar Palatul Alhambra (13 euro intrarea) este unul din acele locuri atât de speciale ce trebuie incluse pe lista noastră imaginară ”must see”.

Nu pot să vă descriu frumusețea acestui palat maur cu exterior sobru, dar cu un interior în care apa care țâșnește de peste tot, modul în care sunt împodobiți pereții, grădinile interioare te poartă într-o lume de basm, foarte îndepărtată de vremurile în care trăim.

Cazare: La Granada, am stat o noapte în hotelul Dauro (60 euro). E situat chiar în centru și un mare avantaj e că are parcare (16 euro/zi), o problemă care trebuie luată în considerare în acest oraș.

MIJAS. 190 de km de la Granada, dacă alegeți autostrada care coboară spre coastră, iar ultimii 90 de kilometri îi faceți admirând peisajul superb în care muntele coboară până la mare.

În acest sat alb-imaculat am stat trei nopți, poziția sa fiind perfectă pentru vizitarea zonei din vestul orașului Malaga. La 50 de euro/noapte, am avut o cameră perfectă a cărei terasă se deschidea spre Marea Mediterană.

Cazare: Pensiunea Escudo de Mijas e situată chiar în centru. Mașina trebuie lăsată într-o parcare publică, fără plată, aflată la 5 minute de mers pe jos.

RONDA. E o altă localitate cu efect ”wow”, situată în munți, la 90 de km de Mijas. Casele de aici atârnă la propriu deasupra unor prăpăstii.

De aici dacă mai mergeți 100 de km ajungeți la SEVILLA, cel mai frumos oraș din Andaluzia. Merită să-i dedicați o zi. Toate obiectivele sunt apropiate, iar plimbarea de la unul la altul nu are cum să nu vă placă. Începeți din Piața Spaniei.

MALAGA. A fost o surpriză plăcută neșteptată. Nu știu de ce aveam niște prejudecăți legate de acest oraș. Centrul, dominat de catedrala cu vitralii încântătoare și de fortăreața Alcazaba, și zona portului, mărginită de un parc plin de plante exotice printre care zburau papagali viu colorați, m-au făcut să regret că îi rezervasem doar câteva ore.

Și am ajuns și la ce nu mi-a plăcut. COSTA DEL SOL. E mult prea ”dezvoltată” pentru gustul meu. Peste tot blocuri, hoteluri imense, cartiere rezidențiale, unele neterminate, departe de ceea ce prefer eu când mă gândesc la plajă.

GIBRALTAR. Probabil în momentul în care te gândești să ajungi în sudul Spaniei nici un moment nu îți trece prin cap să ratezi Gibraltarul. Așa mi s-a întâmplat și mie. Așa că am lăsat albul imaculat al Mijasului și am mers 115 km până în Gibraltar.

Nu am făcut bine. Am ajuns într-un loc prăfuit, departe de tot ce admirasem în Andaluzia. Impresia aceasta nu mi-a schimbat-o nici întâlnirea inedită cu maimuțele la capătul unui tunel de intrare în orașul vechi, la fel de curat ca pasajele subterane de la noi.

Pentru a vizita Andaluzia am închiriat o mașină de la malagacar.com, cu 100 de euro pentru 4 zile, cu toate asigurările incluse.

Și încă un pont. Dacă vă place fotbalul, puteți ajunge și în tribune la un meci din prima ligă spaniolă. Granada, Malaga și Sevilla sunt variantele. Eu am prins Sevilla - Barcelona 2-3.

CLICK AICI pentru a intra în CONCURSUL călătorim.ro, avem SUPER-PREMII