Stockholm, unul dintre cele mai frumoase orase nordice pe care le-am vizitat, si-a lasat o amprenta mai mult decat vizibila in buzunarul meu, fiind aproape la fel de scump ca Oslo.

Un foarte mare avantaj a constituit pentru mine cardul Euro26, cu ajutorul caruia tinerii sub 26 de ani care calatoresc in Uniunea Europeana beneficiaza de reduceri substantiale la transportul in comun, la obiective turistice, in anumite cafenele si restaurante, cinemauri, teatre, opere.

Prima impresie despre Stockholm? Frigggggggggggggggg, foarte frig si un foarte mare paradox. In timp ce mie imi clantaneau dintii de frig, suedezii umblau in tricouri! OK, era soare afara, dar temperatura era foarte scazuta, doar cateva grade peste zero si ei se comportau de parca era vara si vreo 30 si ceva de grade :).

Mi-a placut foarte mult sa vizitez Gamla Stan, orasul vechi cu superbele cladiri de epoca, majoritatea colorate in portocaliu, galben si verde pal de m-au dus cu gandul la casa de turta dulce din Hansel si Gretel. Imi pare rau ca timpul nu mi-a permis sa vizitez si insula Öland, unde se afla resedinta de vara a regelui despre care am auzit ca e magnifica. Dar am vazut Palatul Regal si asta a compensat.

Cafenelele si casutele superbe inconjurate de ape te duc cu gandul la o Venetie mult mai curata si mai ordonata.

vasa museum

Noi am luat si un tur cu barca si am vizitat Muzeul Vasa. Aici puteti vedea o navă care a naufragiat in 10 august 1628, la iesirea din port, cu ocazia primei sale plecari pe mare. Epava a fost scoasă la suprafață abia în 1956! Conform site-ului muzeului (care are si versiune in limba română!), "Vasa este o comoară artistică unică şi una dintre cele mai remarcabile atracţii turistice din lume, păstrând peste 95% din componentele sale originale şi ornamentată cu sute de sculpturi, "

Biletul ne-a ajuns 50 de kr in jur de30 de ron de ai nostri si am avut inclusa si vizita la Muzeul National.