Castelul Peleș din Sinaia are un rival pe lista cu obiective turistice din statiunile înșirate pe Valea Prahovei. Un rival ceva mai mic, dar la fel de semeț, de plăcut ochiului și de încărcat cu istorie. Este vorba despre Castelul Cantacuzino din Bușteni, de pe muntele Zamora.

Reintrat în circuitul turistic de doar 3 ani (în 2010), Castelul Cantacuzino e ușor de descoperit. Din DN1, în centrul Bușteniului (chiar în dreptul parcului și al Primăriei) se intră pe strada Griviței, apoi pe strada Zamorei. În 2-3 minute ajungi la poalele castelului. Mașinile se pot parca pe marginea străzii (gratis) sau în curtea castelului (taxă: 10 lei pe oră).

castelul-cantacuzino-harta

Un pic de istorie. Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost ridicat în urmă cu mai bine de 100 de ani și inaugurat în 1911, la cererea unuia dintre cei mai importanți și mai bogați oameni ai vremurilor, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino. Descendent al voievozilor români și al împăraților bizantini din familia nobiliară Cantacuzino, el a studiat la Paris, și-a luat doctoratul în drept, a fost președinte al Curții de Apel București, deputat, senator, ministru de Interne, ministru al Lucărilor Publice, ministru al Justiției, în două rânduri primar al Bucureștiului (mai 1869-ianuarie1870 si martie - decembrie 1913) si tot de două ori prim-ministru al României (1899-1900 și 1904-1907). Datorită averii sale uriașe, a fost supranumit Nababul.

gheorghe-grigore-cantacuzino-nababul

Gheorghe Grigore Cantacuzino a construit 3 palate: Palatul Cantacuzino din București (amplasat pe Calea Victoriei, gazda Muzeului George Enescu în prezent), Palatul Cantacuzino din Florești (numit și Micul Trianon, este acum o ruină) și Castelul Cantacuzino din Bușteni. Ultimul a fost deschis în 1911, iar cel din Florești în 1913, anul în care Gheorghe Grigore Cantacuzino a încetat din viață, la vârsta de 81 de ani, din cauza unei pnenumonii.

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (8)
Placa fundamentală, care marchează momentul inaugurării Castelului din Bușteni

Suficiente detalii "tehnice" deocamdată, să trecem la poveste :) Dar tot cu ceva istorie. După Al Doilea Război Mondial, castelul a fost naționalizat și din 1948 a fost transformat într-un sanatoriu, accesibil doar "greilor" din Ministerul de Interne. După Revoluția din '89, Castelul Cantacuzino a fost revendicat de Prințesa Ioana Cantacuzino, o strănepoată de-a Nababului. La capătul a 10 ani de procese, ea a recâștigat proprietatea în 2004, dar, bătrână și fără ajutor pentru administrarea domeniului, a decis să-l vândă.

Noii proprietari sunt, de fapt, o companie: SC Zamora Estate. Acționarii au decis să investească în restaurarea castelului, au accesat inclusiv fonduri europene și încearcă să-i redea strălucirea de altădată. La finalul articolului veți descoperi că scopul proprietarilor este, de fapt, o afacere de sute de milioane de euro.

Castelul nu e deschis doar turiștilor, aici se organizează și diverse evenimente: concerte, petreceri caritabile, conferințe, ședințe foto, ba chiar și nunți, botezuri sau zile de naștere.

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (17)

Program: Castelul Cantacuzino din Bușteni este deschis zilnic, între orele 10 și 19, iar intrarea se face din oră în oră (prima dată la 10:15, ultima la 18:15)

Tarife intrare:

  • 20 de lei pentru adulți
  • 15 lei pentru pensionari și studenți
  • 10 lei pentru copiii între 12 și 18 ani, 5 lei pentru cei între 6 și 12 ani, gratuit pentru cei mai mici
  • taxă foto: 10 lei (duma crește la 500 de lei pentru fotografii profesioniști)

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (1)

Odată trecut de poarta masivă, din fier, de la intrarea în castel și după ce plătești tichetul de acces, mergi agale spre castel, pe o alee străjuită de copaci falnici, admirând în stînga grota învăluită într-o perdea de apă, fântânile arteziene și panorama superbă spre Bușteni și spre Munții Bucegi.

Încântat de o asemenea perspectivă minunată asupra Bucegilor, ajungi apoi la baza castelului. Îți poți trage sufletul pe terasă, având în fața ochilor aceeași panoramă fantastică, dar și un meniu sofisticat de la restaurantul castelului, Canta Cuisine (abil joc de cuvinte: muzică, istorie & gastronomie). Prețurile sunt pe măsura standardelor bucătăriei de lux: o Cola - 8 lei, un cappucino - 12 lei, un mușchi de vită - 75 de lei etc.

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (3)

Cum spuneam, în castel se intră din oră în oră. Vizitatorii sunt însoțiți în interiorul castelului de un ghid care povestește frumos (ghidul nu se plătește suplimentar), iar circuitul prin pavilionul central durează aproape 40 de minute. Totul începe cu o "punere în context", în fața unui imprimeu uriaș cu arborele genealogic al familiei Cantacuzino.

castelul-cantacuzino-busteni-interior (1)

Castelul Cantacuzino din Bușteni a fost construit în stil neoromânesc, fiind conceput de arhitectul Grigore Cerchez. Interiorul nu este grandios, pentru că puține lucruri originale au rămas în castel. De-a lungul anilor, mobilierul a fost furat și multe decorațiuni pur și simplu distruse ... Iar când castelul a fost transformat în sanatoriu TBC, picturile de pe pereți au fost acoperite cu o vopsea verde!

Au rămas însă destule lucruri de valoare: pardoseala finisată cu ceramică italiană sau cu mozaic roman, plafoanele cu grinzi pictate, feroneria ornamentată, balustradele de fier realizate în stil art-nouveau, șemineurile din piatră albă, scări de marmură, scara monumentală din lemn de stejar sculptat etc.

Cu adevărat impresionant este salonul de onoare al castelului.

castelul-cantacuzino-salon

Aici pot fi admirate vitralii superbe, lucrate la Venezia, plus 12 portrete ale Cantacuzinilor, pictate pe piele de Cordoba. De asemenea, acest salon găzduiește o extraordinară colecție de heraldică (blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu Cantacuzinii)

Într-un alt salon am privit vrăjiți un vitraliu pe care era pictat blazonul familiei Cantacuzino. Sub el stătea scris motto-ul "Quae nocent docent". În traducere, "cine a pătimit a și învățat" (variante: "suferința educă" sau, mai clar, "ce nu te doboară te face mai puternic").

blazon-cantacuzino

Circuitul dinăuntrul Castelului Cantacuzino se încheie cu o scurtă oprire în magazinul de suveniruri. În iunie 2013 încă nu se putea cumpăra de aici o broșură despre istoria castelului, "dar este în pregătire, va fi în curând la vânzare".

Am ieșit în curtea interioară, am admirat încă o dată zidurile solide și aerul semeț al castelului, apoi am coborât spre micuța capelă.

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (12)

castelul-cantacuzino-busteni-biserica (1)

Proprietarii castelului sunt acum un român, trei nemți și un rus, asociați în SC Zamora Estate SRL. Ei nu dețin doar castelul, ci întreg domeniul din jurul acestuia (aproape 1.000 de hectare de pădure) și au planuri mărețe de dezvoltare.

În apropiere, pe muntele Zamora, va fi construită o stațiune de lux, care se va numi Zamora Golf, Ski & Holiday Resort. Vor fi 3 hoteluri de 5 stele, alte 3 de 4 stele și 80 de vile, plus un teren olimpic de golf! Investiția s-ar ridica la aproape un miliard de euro, lucrările ar putea demara în 2014 și ar fi gata începînd cu 2016 până în 2020.

Stațiunea va avea traseu de schi fond, centru de echitație, parc și pârtii de snowboard, parc de distracții cu lac artificial, hipodrom, amfiteatru cu 1.000 de locuri, ascensor panoramic etc. "Va fi un proiect verde, nu se vor face defrișări masive", au promis proprietarii, dar demersul lor nu e privit cu prea mare încredere de localnici și de organizațiile de mediu.

castelul-cantacuzino-busteni-exterior (15)

Și am terminat povestea noastră lungă despre Castelul Cantacuzino din Bușteni. Concluzia? E un loc plăcut, unde poți petrece două ceasuri adulmecând aerul aristocratic al vremurilor de demult, fără să fii agasat de forfota de turiști întâlnită la Peleș, "rivalul" din zonă.

Foto: economica.net
Foto: economica.net