Intotdeauna cand am drum prin partile Olteniei, prin Valcea sau prin Gorj, este imposibil sa nu ma opresc si pe la ei, pe la trovanții din Costești. Ii revad cu placere de fiecare data si ma minunez de ei de parca i-as vedea intaia oara.

Li se spune trovanți, dar localnicii ii numesc dorobanti, balatruci sau pietre care cresc. Mai demult, oamenii credeau ca sunt oua de dinozaur :). Ii gasiti in judetul Valcea, langa drumul care leaga Ramnicu Valcea de Targu Jiu, mai exact in comuna valceana Costesti (la 8 km de Horezu si 38 de km de Ramnicu Valcea). Aici, natura a creat niste forme ciudate, niste sculpturi de piatra misterioase si unice, de diverse dimensiuni si compozitii despre care satenii spun ca ar proveni de la extraterestri.

Nici cercetatorii si oamenii de stiinta nu pot explica cu exactitate formarea trovantilor si deocamdata, datele pe care le au despre ei sunt doar ipoteze. Ei numesc aceste formatiuni concretiuni gazoase si sustin ca ar fi aparut in urma unei activitati seismice si datorita cimentarii nisipului.

Geologii spun ca au existat doua conditii necesare formarii trovantilor: existenta unor sedimente nisipoase si prezenta unor fluide carbonatice. Se pare ca dorobantii ar avea peste 6 milioane de ani vechime.

Dar oare chiar cresc aceste pietre??

Localnicii afirma ca dupa ploaie apar trovanti mai mici, iar cei mari cresc, insa oamenii de stiinta nu sunt de acord cu aceste afirmatii, ei sustinand ca este nerealist si ca de fapt acestia ar suferi o eroziune ca urmare a factorilor externi si ca s-ar micsora, nicidecum sa apara altii de la ploaie sau sa creasca cei existenti.

La Costesti se afla singurul muzeu al trovantilor din lume, iar vizitarea lui este gratuita. Muzeul Trovantilor a fost infiintat in 1996 de un colectiv al Facultatii de Geologie si Geofizica Bucuresti – Societatea pentru Protectia Mediului Geologic. In prezent s-a transformat in rezervatie naturala si este sub tutela unei asociatii.

Pacat ca nu-i pretuim si ca nu avem grija de ei. Am gasit gunoaie la tot pasul, urme ale lipsei de bun simt si de respect fata de natura si fata de tot ce-i frumos, urme ale celor care au trecut pe acolo. De asemenea, localnicii exploateaza nisipul din cariera si cara mereu de acolo trovanti pe care-i duc acasa si ii folosesc in constructii. Sau cel putin asa faceau... pentru ca de la un timp incoace, exista Asociatia Kogayon care se ocupa de muzeu si se pare ca exista legi care permit luarea de masuri. Totodata, se fac demersuri pentru a ajuta oamenii sa inteleaga importanta si necesitatea protejarii trovantilor.

Se mai spune ca mare sculptor Constantin Brancusi ar fi avut ca sursa de inspiratie trovantii, pentru ca exista asemanari foarte mari intre aceste pietre si operele artistului.

Nu ezitati sa-i vizitati cand aveti drum pe acolo, veti gasi o "lume de piatra" fascinanta, plina de mister si liniste, o lume care imbie la meditatie.

4