Maramures, plai cu flori, mandru esti in sarbatori! Maramu' - locul in care trecutul traieste inca. Aceasta bucata de lume este de neinlocuit si nespus de pitoreasca.

Maramuresul va ramane taramul traditiilor, al batranilor care te primesc cu inima deschisa si al potecilor pe care hoinaresti cu sufletul cald, departe de tot ceea ce inseamna tumultul citadin. Muntii iti apara visele, inconjurandu-te cu paduri mandre, imbracate mereu in straie de sarbatoare. Regiunea situata pe partea superioara a Tisei este strasnic aparata de versantii ce formeaza un scut intru conservarea acestui pamant ce simbolizeaza tot ce are Romania mai pur, mai curat, mai aproape de simplitate si de frumos.

Muntii Oas, Gutai, Tibles ascund numeroase obiective ce merita a fi descoperite. Tinta unuia dintre cele mai interesante itinerarii turistice din tara, varful Pietroasa, ofera posibilitatea vizualizarii lantului Carpatic de la Tatra Mare si Carpatii Padurosi, la Muntii Maramuresului si Rodnei, si mai departe, la Calimani, Ceahlau, Harghita, Vladeasa. La picioare ni se intind ,ca un covor fermecat, marile caldari depresionare ale Tarii Oasului, Lapusului, Chioarului, Codrului. Iata cate incantatoare locuri ne ofera natura doar pentru ca am hotarat sa ii devenim prieteni si sa o vizitam!

Sursa: /www.flickr.com/photos/daniel_duce/
Sursa: /www.flickr.com/photos/daniel_duce/

Numeroasele manastiri si locasuri de cult ne apropie de Dumnezeu si de adevarata esenta a vietii. Cand sufletul tanjeste dupa adevar si credinta, e suficient sa ridicam ochii spre cer, deoarece aici totul e mai aproape de ceea ce inseamna a fi. Cimitirul Vesel de la Sapanta ne aminteste de faptul ca la capatul vietii nu ne asteapta moartea, ci alta poveste. Romanul este un om vesel, ce stie sa priveasca fiecare lucru, oricat de grav ar parea, cu umor si cu dorinta nestavilita de a face haz de necaz.

Sursa: www.flickr.com/photos/remus/
Sursa: www.flickr.com/photos/remus

In inima Maramuresului descoperi un tinut de basm, ce sfideaza legile timpului, universal valabile. Pe langa peisajele pitoresti ce se intiparesc pe retina sufletului, numeroasele sate de pe firul vaii asteapta a fi descoperite. Aici traditia este mai vie ca oricand. Fiecare localitate are un specific maramuresean autentic, cu porti sculptate, cu biserici din lemn si cu indragitul port popular. Costumele lor colorate te fac sa intelegi cat de frumos este sa fii roman si sa emani mandria de a apartine acestui popor demn prin fiecare tesatura si broderie, lucrate cu grija si maiestrie de batranele ce se incapataneaza sa se agata de dorinta de a fi.

Sursa: izvorulizei.blogspot.com
Sursa: izvorulizei.blogspot.com

Aici, in mijlocul naturii, in frumosul Maramures, ceasul isi pierde importanta. Secundele par a fi incetinite de linistea si de dragul de a ramane fidel originilor. Totul pare a fi coborat dintr-un tablou celebru ce a surprins fiecare detaliu, pana si nemurirea obiceiurilor, pastrate cu sfintenie de catre locuitorii acestui taram unic.

De fiecare data cand uitam ca suntem romani si ca avem de ce sa ne mandrim si de ce sa tinem, semeti, capul sus, trebuie să revenim aici, în Maramures, deoarece aici ni se reaminteste constant ce oameni frumosi suntem, ce suflet sculpltat cu dalta bunatatii avem, ce bogatii spirituale nemasurabile avem si ce trecut remarcabil avem. Maramuresenii sunt cei care stiu sa se bucure de fiecare clipa ce se scurge, stiu sa isi contureze o existenta tihnita, dar cu adevarat speciala. In Maramures, pe acest picior de plai, pe aceasta farama de Rai, gasim o Romanie frumoasa,o Romanie a noastra!

Sursa foto principala: Slip