Transfăgărășan, acest drum ajuns celebru si in Europa, e un punct de atractie pentru toti turistii si un motiv de mandrie pentru toti romanii, chiar daca poarta pecetea comunismului si a sutelor de destine frante.

Inaltimea la care a fost construit (acesta atinge si 2.042 m), peisajele superbe si numeroasele serpentine garanteaza splendoarea acestei bucati de Romanie frumoasa. Drumul este cu adevarat spectaculos deaorece strabate cei mai inalti munti - Fagaras - strecurandu-se, viclean, pana la Cascada si Lacul Balea.

Pentru a ne aminti ca munteanul e frate bun cu ardeleanul, Transfagarasanul leaga Muntenia de inima Ardealului, pornind din localitatea argeseana Arefu si intinzandu-se pana in Cartisoara, Sibiu. De la peisajele de deal, drumul urca agale spre masivele muntoase, iar padurile de foioase isi recunosc inferioritatea in fata semetelor intinderi de paduri de confiere, nemuritoare. Iti simti pulsul accelerandu-se cu fiecare curba periculoasa ce te forteaza sa micsorezi viteaza si sa iti inramezi in tabloul amintirilor peisajele creionate in culori vesnice, acoperite protector de nori. Aerul devine mai rece, mai curat si iti purifica sufletul.

cascada-balea

Primul popas este la Cascada Balea, aparata cu vehementa de varfurile Moldoveanu si Negoiu. Situata la peste 1.200 de metri altitudine, cascada Balea este cea mai mare cascada in trepte a Romaniei, avand o cadere de 60 de metri. Punctul de maxima inaltime a traseului este Balea Lac. Acest lac de origine glaciara iti umple privirea si iti desteapta toate simturile.

lacul-balea

Totul invaluit in negura unui trecut poate trist, reuseste sa treazeasca in suflet dorinta de a contura un viitor al turismului pe plaiurile mioritice, intrucat Romania are si va avea, intotdeauna, locuri de poveste, ce depasesc, adesea, limitele imaginatiei. Transfagarasanul este locul pe care trebuie sa il vezi si sa il revezi de nenumarate ori pentru a te bucura de fiecare data de emotiile ce stau in spatele acestui spectacol turistic.

transfagarasan-1

barajul-vidraru

Sursa foto principală: hchalkley