Anul trecut am ales sa facem o vacanta in Romania frumoasa si am cutreierat toata tarisoara. Ajunsi in judetul Gorj, in comuna Baia de Fier am vizitat minunata Pestera a Muierilor (sau Pestera Muierii).
Sculptata de Râul Galbenul pe marginea Masivului Parang, Pestera Muierii are o lungime de peste 3.500 de metri, iar faptul ca a fost prima pestera electrificata din tara (operatiune finalizata acum 40 de ani) a transformat-o in cea mai vizitata pestera din Romania.
Trebuie sa va imbracati un pic mai grosut, pentru ca temperatura ajunge la 9 grade C.
Taxa de intrare a fost 5 lei pentru un adult, iar vizita in aceasta minunata pestera a durat in jur de 45 de minute. Am mers pe culoarele spatioase sculptate in calcar care se stramtau asa de mult incat erai nevoit sa te apleci generos ca sa poti trece.
Atractiile pesterii sunt Domul Mic, Sala Altarului, Poarta Altarului, Sala Rosie, Bazinele Mici, Galeria Ursilor, Sala Perlelor, Sala cu Guano.
In presa online (AICI) am citit si cateva dintre legedele legate de Pestera Muierii:
"Nu se ştie cu exactitate de unde provine numele peşterii, întrucât în jurul ei există mai multe legende. Una dintre ele spune că numele a fost dat din perioada marilor războaie care aveau loc în perioada străveche. Atunci, bărbaţii plecau la luptă şi îşi lăsau femeile şi odraslele în „grija naturii”, şi nu a sorţii – familiile războinicilor erau ascunse în sânul acestei peşteri pentru a fi protejate în calea năvălitorilor. Peştera era numai de ei ştiută şi oamenii rămâneau acolo până ce trecea urgia.
Există o legendă a locului care spune că aici trăia, în vremurile vechi, o zână a pădurii de o mare bunătate. Ea îi ajuta pe toţi cei care poposeau la ea şi îi cereau ajutorul. Minunata zână aducea bărbaţii înapoi lângă nevestele lor, le ajuta pe fetele bătrâne să se căsătorească, iar femeilor care nu puteau avea copii, zâna le rodea pântecele. Dar într-o bună zi, pragul zânei a fost călcat de un tânăr foarte frumos, care ajunsese la ea pentru că nu îşi găsea norocul. Însă zâna se îndrăgosti de chipeşul băiat şi astfel încălcă tradiţiile şi jurămintele sale. Într-o zi, tânărul o părăsi pe zână, iar aceasta s-a stins de durere şi trupul ei a fost mistuit de o flacără venită din pământ. Iar de atunci, peştera s-ar numi Peştera Muierii"
Eu am ramas fascinata de frumusetea acestei pesteri si chiar merita vizitata.
Comentarii