Daca Paseo de Gracia este vitrina modernismului catalan din Barcelona, atunci Casa Batlló este bijuteria lui de pret. Capodopera a lui Antoni Gaudi, icoana a Barcelonei, unica si exceptionala Casa Batlló nu este numai o cladire, este o legenda a arhitecturii si designului din toate timpurile.

Gaudi nu a construit aici de la temelie, ci a remodelat, a placat si a curbat, fiind un fan al elipselor, al tronconicelor si al liniilor circulare, urand cu patima linia dreapta. Fatada casei Batlló o evoca cu prisosinta. In acest loc magic, desprins parca din basm, am ajuns in aprilie 2011. Daca ar fi fost dupa mine, l-as fi botezat Casa Dragonului, nu dupa numele proprietarului, industriasul Batllo.

casa-batllo-gaudi-barcelona-5

Vizitand casa te afli intr-un nou spațiu, unic, plin de surprize si emotii. Un loc unde natura este prezenta într-un mod inovator (balcoane in forma de crini), unde aerul si apa (fatada evoca valuri tulburate de vant), focul (reflectat de jocul de culori al trancadisului), pamantul (cenusiul din culoare, teracota si faianta sunt facute din pamant ars), stelele si credinta (crucea sfantului Gheorghe de la atic), toate se prind într-un joc în care imaginatia nu are limite.

casa-batllo-gaudi-barcelona-muzeu mansarda2

Toate regnurile sunt reprezentate in fatada casei stilizate: cel animal la coroana acoperisului (dragonul Sfantului Gheorghe), elemente floarele de decor (balcoane in forma de flori), elemente de rezistenta a cladirii (piloni si grinzi) prezentate sub forme de oase (coaste , femur, tibie). Si pentru ca peisajul oferit sa fie complet, totul pare o lavă care curge, iar reflexiile facute de razele soarelui in policromia mozaicului te indeamana la o multitudine de asocieri vizuale. Lemnaria este din lemn natur.

casa-batllo-gaudi-barcelona-noaptea

Casa Batllo poate oferi spatii exceptionale pentru situatii exceptionale (aici încap până la 1.500 de persoane pentru diverse evenimente), fiind si este spatiu muzeal, muzeul Gaudi.

Accesul in cladire se face din bulevardul Paseo de Gracia. Spatiul de la parter, etajul nobil, este partea forte a cladirii, fiindca ea sintetizeaza modernismul lui Gaudi, cu elemete arhitecturale si decorative unice. Parterul ofera o terasa modernista in aer liber, magnifica pentru evenimente si sarbatori.

casa-batllo-gaudi-barcelona-cotxeres

Etajul principal include două camere mari, una spre Paseo de Gracia si celalalta spre terasa, si o curte în aer liber generos de modernista. Etajul principal (parterul) comunica cu garajul si depozitul de carbuni, amenajate de Gaudi in stil modernist, cu Camera Jujol si scarile interioare. Situata la primul etaj al casei, Camera Jujol este zona de terasa, un etaj mai sus de etajul principal. Podul casei, care a fost destinat pentru spatii de depozitare si spalatorie, este amenajat ca spatiu expozitional exceptional cu miniaturi, opere ale lui Gaudi.

casa-batllo-gaudi-barcelona-muzeu mansarda

Acoperisul, cu a sa terasa si cosuri de fum cu siluete feminine, ofera vederi de neegalat asupra Barcelonei. Una dintre camerele de la mansarda este "Sala Dragonului"(reptila construita din sparturi de teracota).

casa-batllo-gaudi-barcelona-acoperis fronton farada

Informatii utile
Tarife:

  • Adulți (+18)- 20.35 euro
  • Grupuri de persoane(20)-17,30 euro
  • Juniori (7-18) / Studenti / elevi / Seniori (+65)- 16.30 euro
  • Copii (-7) -gratuit
  • Tarifele in vigoare includ ghid audio , TVA inclus (21%)

Program

  • Casa Batlló este deschisa in fiecare zi a anului intre orele 9.00-21.00 (de luni pana duminica)

Transport

  • Metrou: liniile L1,L2,L3-statia Passeig(Paseo) de Gracia
  • Autobuz: Liniile 7, 16, 17, 22, 24 și 28 statia Casa Batllo/Fundatia Antoni Tapies
  • Autobuz turistic (la nord si sud de traseu): stop Casa Batlló-Fundació Antoni Tàpies.
  • Barcelona Tours: stop 3 A, Passeig de Gracia, Casa Batllo.

Site oficial

Sursa foto principala: www.earthxplorer.com