Centrul universului e reprezentat, pentru fiecare dintre noi, de orasul natal. El este locul copilariei, locul in care fiecare strada, nume sau cladire are importanta si corelanta. Locul in care m-am nascut eu acum 21 de ani este Brasov.

Acest oras de munte, situat in depresiunea Brasovului, este traversat de Timisul de Jos. Orasul Kronstadt, cum mai este cunoscut, este unul plin de istorie, in care multe personalitati si-au petrecut viata ajutand aceasta comunitate, astfel ca de-a lungul secolelor cultura si istoria s-au cumulat.

Gasirea unor bare de aur atesta existenta unor mari culturi neolitice pe teritoriul de azi al Brasovului inca din secolul IV. O descoperire arheologica importanta este facuta in zona Pietrelor lui Solomon, zona cea mai aproape de primele asezari din Brasov, adica zona Prundului si Schei, dar si depozite de alimente gasite in actuala zona Piata Sfatului si a unor asezari si cetati pe Dealul Melcilor si cartierul Valea Cetatii.

Cel mai important moment care a dus la toata evolutia si expansiunea orasului a fost cel in care a avut loc colonizare germanilor in transilvania respectiv in depresiunea Brasovului. Biserica Sfantul Bartolomeu este cel mai vechi edificiu din oras si este situat aproape de intersectia strazilor Lunga si Stadionului. Tot in aceeasi perioada a avut loc si imprejmuriea cu ziduri, bastioane si turnuri de aparare in jurul orasului.

Desigur ca principala atractie a turistilor este Poiana Brasov, dispunand de o infrastructura dezvoltata pentru practicarea jocurilor de iarna care atrage anual sute de mii de turisti. O alta atragere a turistilor este festivalul “Cerbul de Aur” care se tine aproape in fiecare an, prima lui editie datand din anul 1968. Pentru a vedea cat de important este acest festival-concurs la care participa in fiecare an concurenti din zeci de tari. Printre personalitatile care au cantat la festival se numara si Tom Jones, Ricky Martin, UB40, Ray Charles, Kylie Minogue si multi multi altii. Astfel deja pot spune ca doua atractii majore fac cunoscut acest oras de munte.

Pentru ca tot este un oras de munte, puteti vedea si observa frumusetea orasului si cladirile reprezentative fie de pe dealul Tampa de la Panoramic ( locul unde este scris Brasov si iluminat seara ) dar si de pe drumul care duce spre Poiana Brasov de pe cele 3 parcari. Astfel dealul Tampa si urcarea cu telecabina este un lucru esential care este foarte folosit de turistii care doresc sa ajunga sus pe deal, evitand astfel traseul pe jos de-a lungul dealului. Tot vorbind despre acest deal in corelanta cu orasul Brasov, mai trebuie stiut ca orasul s-a numit Stalin si ca padurea de pe dealul Tampei a fost inscriptionat cu brazi distincti, observandu-se astfel numele orasului cu culori diferite fata de ceilalti brazi si copaci.

Continuand astfel punctelor cheie ale Brasovului, ajungem chiar la Piata Sfatului, inima orasului Brasov. Aici este locul desfasurarii atat a festivalului “Cerbul de Aur” , dar si a altor cateva festivale de muzica, sau de film, fie este locul in care organizeaza targuri de carte sau culinare. In toata aceasta piata se afla numai cladiri vechi dar reconditionate care iti dau un aer medieval. Piatra cubica asezata aici de atatia zeci de ani sau fantana celebra din aceasta piata fac ca totul sa fie pe placul tuturor. Bancutele din belsug care sunt amplasate in piata iti ofera o panorama fie a strazii pietonale Republicii, fie spre dealul Tampa sau Biserica Neagra. Arhitectura centrului vechi este la fel, cu mici diferente de marime, forma si culore.

Daca tot sunteti in Piata Sfatului intrati macar o secunda si aruncati-va ochii peste obiectele vechi de sute de ani din Muzeul de Istorie care este cunoscut sub numele de Casa Sfatului.

Continuati-va drumul pe strazile vechi ale Brasovului, veti ajungeti si la Biserica Neagra, una dintre cele mai mari biserici in stil gotic din S-E Europei la fel ca si orga ei imensa cu peste 4000 de tuburi. Interiorul  este construit in stilul goticului tarziu. De asemena veti putea vedea tezaurul bisericii printre acestea numarandu-se si o colectie intreaga de covoare vechi,110 la numar din secolul XV-XVI dar si statui, portaluri gotice, cristelnita s.a.m.d . Merita vazuta pentru ca grandoarea si frumusetea acestei constructii mai rar o intalniti.

Foarte aproape de Biserica Neagra printre micile strazi puteti ajunge si trece pe Strada Sforii,avand doar 83m lungime si o latime care variaza intre 1,11-1,35m, strada este declarata ca fiind cea mai ingusta strada din Romania cat si din Europa.

Pentru ca Brasovul detine multe lucruri unice in tara, un punct cheie al Brasovului este de asemenea si Prima Scoala Romaneasca aflata in interiorul bisericii Sfantul Nicolae din Piata Unii. Acest muzeu detine multe documente si carti foarte pretioase unicat in lume. Atata istorie inglobata laolalta incat toate informatiile pe care domnul Preot Prof. Dr. Vasile Oltean ti le va da te vor uimi incat vei dori sa rupi cat mai multe informatii din cunostiintele acestuia. Pe langa meseria lui de preot, profesor si ghid, el este si singurul care se ocupa de descoperirea si documentariile vaste pe care el le face.

Pentru a-ti face o imagine si mai de ansamblu asupra frumusetii Brasovului, mai recomand sa faceti turul orasului cu autocarul supraetajat care are curse doar de joi pana duminica. Pe langa faptul ca puteti vedea orasul cu alti ochi, beneficiati gratuit si de ghid. Intreg turul dureaza aproximativ 1h si 10 minute si costa doar 5 lei. Autocarul va asteapta in parcarea de sub Tampa si isi asteapta pasagerii cu 30 de minute inainte de plecare.

Pentru ca dupa atata mers si vazut atatea locuri normal ca Brasovul iti ofera multe alternative mai ales prin miscare dar si relaxare. Astfel, poti alege dintre Aqua Park situat in cartierul Noua, un parc cu multe topograne care este deschis numai pe perioada verii; Paradisul acvatic este locul ideal in care poti combina exercitiul dar si relaxarea deoarce acesta are bazine de inot pentru performanta atat inauntru cat si in exterior, are topogane si jacuzzi dar si locuri speciale pentru copii; la Sala Sporturilor de langa gara poti practica tenisul, inotul dar si handbalul. De asemenea poti merge in Complexul de Agrement de sub Tampa , la ParcAventura in cartierul Noua unde poti face catarari, rapeluri s.a.m.d avand diferite grade de dificultate, fiind un loc perfect pentru o zi alaturi de familie.

Altele locuri bune pentru a te feri de caldura sunt parcurile dintre acestea pot selecta cele mai frumoase si mai ingrijite: Parcul Titulescu ( Parcul Central ), Parcul din Livada Postei ( se afla chiar in drum spre Poiana Brasov ), Parcul Tiberiu Bradiceanu de sub Tampa.

De-a lungul ultimilor 10 ani, sincer sa fiu orasul a inflorit enorm de mult prin dezvoltarea multor activitati economice, a infrastructurii, activitatii culturale dar si sportive ce au luat amploare.

DSCN2718_1680x1260 DSCN2720_1680x1260 DSCN2753_1680x1260 P1140797_1680x1260 P1140807_1680x1260 P1150099_1680x1260 P1150101_1680x1260 P1150126_1680x1260 P1150130_1680x1260 P1150146_1680x1260 P1150618_1680x1260